Sari la conținut

Ceasul biologic masculin

Exista? Nu exista? Ar trebui sa existe?, acestea sunt intrebarile la care ne chinuim sa raspundem acum. Pentru ca de ceasul biologic feminin si partile rele pe care le aduce el in viata femeilor auzim de la 20 de ani. Dar barbatilor, lor nu le suna ceasul?

Ei bine aflati ca da, si atunci cand este vorba despre barbati exista o corelatie directa intre varsta si ferilitate. Cu unele asemanari si diferente fata de femei, pe care le vom discuta acum.

 

Exista un ceas biologic masculin

Studiile au aratat ca si fertilitatea masculina scade odata cu varsta. Doar ca aceasta reducere nu este atat de abrupta ca in cazul femeilor, care sunt sfatuite sa aiba copii inainte de varsta de 35 de ani, pentru a nu intampina probleme. Asa ca, deseori auzim stiri despre barbati care au bebelusi si la 60 de ani. 

Conform studiilor, intr-un cuplu in care varsta barbatului este de 45 de ani sau mai mult, perioada necesara pentru a se ajunge la o sarcina este dubla, indiferent care este varsta femeii. Cu alte cuvinte, nu este suficient sa te uiti numai la varsta femeii atunci cand se intampina dificultati in fertilitate.

 

Ce se intampla dupa 45 de ani

Dupa 45 de ani productia de hormon masculin, testosteron, incepe sa scada si nesansa de a avea copii cu probleme genetice creste. In acelasi timp apar si probleme de fertilitate, intrucat chiar daca barbatul poate produce sperma in continuare, aceasta intra inrr-un declin din punct de vedere calitativ. Un studiu amplu publicat in revista Fertility and Sterility a aratat ca intre 30 si 50 de ani cantitatea spermei produse se reduce cu 30%, spermatozoizii isi pierd pana la 37% din viteza si creste de 5 ori posibilitatea de a avea anomalii.

Se stie ca sindromul Down si schizofrenia sunt legate de varsta femeii, aparand mai des daca aceasta are peste 35 de ani cand ramane insarcinata. Dar s-a aratat ca riscul este si mai mare daca si tatal este trecut de 35 de ani. Mai mult, daca sunt probleme de ADN la nivelul spermei, organismul femeii are capacitatea de a repara aceste celule, insa dupa 35 de ani aceasta capacitate scade.

 

Alti factori, pe langa varsta, care afecteaza fertilitatea

Greutatea. Cu cat barbatul are o greutate peste cea normala, cu atat fertilitatea sa este mai mica. Corelat de greutate este si nivelul de testosteron, el inregistrand un declin odata cu cresterea cantitatii de grasime. 

Stilul de viata. Un sti de viata sedentar are de asemenea influente negative asupra testosteronului si, implicit, asupra fertilitatii.

Probleme la nivelul aparatuui reproducator, care pot fi detectate in urma controalelor medicale. Cel mai des este vorba despre o infectie, care in afara de faptul ca impiedica reproducerea nu mai are alte simptome. Din fericire pot fi tratate usor, prin medicamente.

 

In general, daca un cuplu are probleme de fertilitate, doctorii sfatuiesc ca primul care sa fie testat sa fie barbatul, intrucat infertilitatea masculina este mai usor de identificat si rezolvat. 

Sursa foto: hepta.ro

 
Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!