Ingrijirea unui copil poate fi foarte costisitoare din puct de vedere financiar. Multe familii se gandesc ca nu se merita din cauza imposibilitatii petrecerii timpului alaturi de copil si din cauza cheltuielilor financiare.
Daca ne plimbam putin prin magazine de profil si privim preturi observam ca ele variaza de la preturi accesibile pana la preturi mai putin accesibile sau chiar inaccesibile. Pentru a vedea de ce lucruri ai nevoie in primul an de viata a bebelui poti verifica aceasta lista.
Singura metoda prin care ne putem da seama cu siguranta este sa evaluam venitul familiei si deasemenea cheltuielile in zona in care locuim. Tineti cont si de faptul ca veniturile vi se vor reduce in perioada in care stati in concediu de maternitate si, foarte posibil, si ulterior, dupa ce va intoarceti la serviciu. Multe familii fac astfel incat sa echilibreze balanta, reducand mult cheltuielile pe care le fac pentru propria persoana. Un avantaj este ca viitorul parinte va trebui sa petreaca mai mult timp acasa si astfel se reduc considerabil cheltuielile.
Nu exista un raspuns standard cu privire la cat anume costa lunar intretinerea unui copil mic. Drept dovada sta faptul ca exista familii sarace care au copii, ba chiar multi copii. Este adevarat insa ca, potrivit statisticilor, copiii reprezinta populatia cea mai saraca din Romania si, prin extensie, familiile cu copii sunt mai sarace decat familiile care nu au copii.
Cheltuielile de la caz la caz variaza mult din urmatoarele motive
- starea de sanatate a copilului / a mamei
- daca bebelusul este alaptat sau nu
- standardul de viata al familiei - daca doreste sa isi cumpere totul nou si de la cele mai bune firme
- aria in care locuieste familia - de exemplu, familiile aflate la tara vor cheltui mai putin, datorita alimentelor produse in gospodarie, dar si a preturilor mai mici.
Cum poti reduce din chetuieli
- alapteaza. Asta te scapa de lapte praf, biberoare, sterilizator.
- inprumuta lucruri. Poti imprumuta orice, de la cadite de baie pana la hainute pentru bebelus.
- nu cumpara lucruri de care nu ai nevoie cu siguranta. Aici exista cateva exemple.
- cumpara planificat - in avans si la reduceri de cate ori ai posibilitatea. Asta iti va da posibilitatea ca, avand aceleasi resurse financiare sa cumperi lucruri mai bune calitativ si, prin urmare, mai trainice
- analizeaza ce cumperi in mod constant. Romanii cheltuiesc enorm pe mancare, dar tot ei arunca la fel de mult din ea.
- nu umple casa cu jucarii, oricum se vor plictisi extrem de rapid de ele, dar de prezenta ta niciodata.
- gandeste-te serios daca nu te-ar ajuta financiar sa te muti intr-o alta regiune a tarii.
Asteptam sugestii de la mamicile cu experienta. Voi ce altceva mai faceti ca sa reduceti din cheltuieli?