Sari la conținut

Chimicale de evitat, în timpul sarcinii și în perioada concepției

Expunerea la toxinele din mediu poate avea un impact semnificativ asupra fertilității atât pentru bărbați, cât și pentru femei, dar și asupra sănătății fătului.

Toxinele se pot comporta ca substanțe chimice perturbatoare endocrine (EDC), care interferează cu sistemele noastre hormonale. Astfel de perturbări pot afecta ovulația la femei și testosteronul, hormonul producator de spermatozoizi, la bărbați.

Sindromul ovarelor polichistice (SOP), principala cauză a infertilității la femei, este din ce în ce mai legat de expunerea la toxine. Afectând 6% până la 12% dintre femeile din SUA, oamenii de știință cercetează mai profund legătura potențială dintre toxine și dezvoltarea SOP.

În plus, toxinele din mediu pot provoca daune celulelor, ADN-ului și a altor componente celulare. Toxinele pot afecta atât calitatea ovulelor, cât și a spermei, afectând fertilitatea, dar și dezvoltarea fătului, în timpul sarcinii.

Substanțe chimice de evitat, atunci când încerci să rămâi însărcinată:

Pentru a promova fertilitatea optimă și o sarcină sănătoasă este indicat să eviți următoarele substanțe chimice:

Ftalați

Ftalații sunt perturbatori hormonali majori și pot afecta negativ dezvoltarea reproductivă a bebelușilor de sex masculin în timpul sarcinii. Ftalații se găsesc adesea în produsele parfumate sintetic și în materialele plastice moi, cum ar fi perdelele de duș.

Parfumul

Parfumul este considerat un secret comercial, astfel încât companiile nu trebuie să dezvăluie ce se află în produsele lor sub acea etichetă. Termenul „parfum” poate masca substanțe chimice precum ftalați. De asemenea, parfumurile sintetice pot conține un amestec de diferite substanțe chimice.

BPA și derivați de BPA

Bisfenolul-A și derivații săi se găsesc în recipiente de plastic rigide, plombe dentare, conserve și bonuri de hârtie. Plasticul fără BPA este adesea la fel de toxic, conținând BPS sau alte alternative de BPA care este la fel de dăunător.

Triclosan

Deseori întâlnit în săpunurile antibacteriene, anumite tipuri de pastă de dinți și alte produse de îngrijire personală, unele studii au arătat că această substanță chimică poate afecta fertilitatea feminină, inclusiv perturbarea funcției ovariene, fertilitatea masculină și dezvoltarea reproductivă masculină.

Parabeni

Parabenii sunt utilizați în mod obișnuit ca și conservanți în produse cosmetice, articole de îngrijire personală și alimente procesate. La fel ca și ftalații, parabenii sunt perturbatori endocrini și antiandrogeni, ceea ce duce la potențiale probleme cu dezvoltarea reproductivă.

Erbicide și pesticide

Erbicidele și pesticidele se găsesc inclusiv în produse alimentare, carne și alimente procesate. Ele pot fi, de asemenea, pulverizate pe terenuri de sport, parcuri, zone comune și ferme. În doze mari, expunerea la pesticide poate contribui la tulburări de neurodezvoltare, la alterarea funcției imunitare și la efecte adverse asupra reproducerii.


 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!