Acesta este un proces compus din patru etape:
1. In prima zi a ciclului menstrual (atunci cand incepe sangerearea) hipotalamusul trimite semnale catre glanda pitulitara pentru a incepe producerea si eliberarea in sange a mai multor hormoni care stimuleaza productia de foliculi. Aceasta se intampla pentru a stimula aparitia unui nou grup de foliculi in ovar, care sa produca la randul lor ovule.
2. Pe masura ce ovulele cresc, foliculii elibereaza estrogenul. In asteptarea fertilizarii acesta stimuleaza ingrosarea tesutului care captuseste interiorul uterului (endometriumul). Astfel ia nastere o formatiune spongioasa care va adaposti ovulul si in care acesta va incepe sa se dezvolte.
3. Dupa stimularea timp de cateva zile a foliculilor, unul dintre ovule se va dezvolta mai mult decat celalte. Acesta este numit "foliculul lui Graf", care produce ceea ce se crede a fi cel mai puternic ovul, cel care va fi fertilizat.
4. Pe masura ce ovulul se maturizeaza, el migreaza catre partea superioara a ovarului, unde formeaza o mica excrescenta. Cand ovulul ajunge la maturitate deplina, nivelul de estrogen creste. Glanda pitulitara primeste un impuls care determina eliberarea hormonului luteinizant, care trece rapid in sange. Aceasta crestere a nivelului de estrogen este motivul pentru care ovulul paraseste ovarul si se indreapta catre trompa uterina. Stratul interior de tesut uterin continua sa se ingroase, asteptand sosirea ovulului.
Din momentul in care ovulul ajunge in trompa uterina, el este pregatit pentru fecundare. Pentru a se ajunge la fecundare sperma partenerului trebuie sa se afle in contact cu ovulul timp de 12 pana la 24 de ore. Cea mai buna metoda pentru a fi siguri asupra fertilizarii este sincronizarea actului sexual cu momentul ovulatiei. Aceasta nu este insa si singura.
Mai jos sunt enumerate alte modalitati care pot sa dea rezultate:
1. Faceti dragoste intre octombrie si martie. Potrivit expertilor in aceasta perioada sansele de a ramane insarcinata se dubleaza. Cea mai putin prolifica perioada este cea dintre august si septembrie.
2. Faceti dragoste de ziua de nastere a partenerei. Unele femei o sensibilitate si un grad de fertilitate crescut in acest moment.
3. Nu faceti dragoste sub o patura electrica. Voltajul scazut al acesteia poate afecta negativ fertilitatea.
4. Faceti dragoste in apropierea momentului ovulatiei. Atunci cand fertilizarea are loc la trei zile dupa ovulatie, ovulele sunt inca prezente, dar incep sa se dezintegreze tripland astfel posibilitatea unei pierderi a sarcinii.
5. Reduceti cat mai mult miscarile dupa actul sexual. Ramaneti lungita in pat inca 20 - 30 dupa aceasta. Puteti aseza o perna sub zona pelviana pentru a usura ascensiunea spermei catre trompa uterina.
6. Retrageti-va rapid. Se considera ca retragerea penisului imediat dupa ejaculare poate mari concentratia spermei.
7. Retineti sperma in vagin. Presati usor labiile vaginului una de alta, timp de cateva minute pentru a mentine sperma in interiorul vaginului si a mari posibilitatea ca ea sa ajunga in trompa uterina.
8. Evitati alcoolul si drogurile in momentul conceperii! S-a dovedit ca prezenta alcoolului in sangele oricaruia dintre parteneri in momentul conceperii, poate avea efecte dezastruoase asupra fertilitatii si a dezvoltarii copilului.
9. Luati expectorante care contin guaifenezina. Aceasta substanta subtiaza mucusul colului uterin, care reuseste astfel sa transporte sperma mai usor.
10. Limitati durata actului sexual. Evitati ejacularea cu doua pana la cinci zile inainte pentru a creste calitatea si cantitatea spermei.
Nu va ingrijorati si nu va puneti intrebari asupra capacitatii de a concepe, ci bucurati-va de intregul proces intr-o astmosfera relaxata. Dincolo de aceste sugestii, incercati sa aveti o atitudine calma si pozitiva referitor la concepere si la faptul de a deveni parinte.