La începutul fiecarui ciclu menstrual lunar, corpul femeii începe sa se pregateasca pentru o noua posibilitate de a ramâne gravida. Cum decurge acest miracol al naturii, care sunt resorturile sale anatomo-fiziologice? Conceptia este un proces multifazic.
În prima zi a ciclului menstrual (atunci când începe sangerarea), hipotalamusul regleaza producerea si eliberarea în sânge a mai multor hormoni care stimuleaza productia de foliculi, sursa generatoare pentru ovule.
Foliculii elibereaza gradual estrogenul. In asteptarea fertilizarii, acest hormon feminin stimuleaza îngrosarea tesutului care captuseste interiorul uterului (endometriumul). Astfel ia nastere o formatiune spongioasa care va adaposti ovulul in dezvoltare. De altfel, dupa a doua saptamana de la unirea gametilor, cand se incheie subetapa preembrionara in constituirea produsului de conceptie, oul format se afunda in tesutul uterin si va parcurge apoi un amplu proces de dezvoltare celulara.
Dupa stimularea timp de câteva zile a foliculilor, foliculul lui Graf (cel care se detaseaza dintre “vecinii” lui prin gradul de dezvoltare accelerata) produce cel mai viabil ovul, care va fi fertilizat. Pe masura ce ovulul se maturizeaza, el migreaza catre partea superioara a ovarului, unde formeaza o mica excrescenta. Când ovulul ajunge la maturitate deplina, glanda pitulitara determina eliberarea hormonului luteinizant, care trece rapid în sânge. Aceasta crestere a nivelului de estrogen este motivul pentru care ovulul paraseste ovarul si se îndreapta catre trompa uterina, la “intalnire” cu spermatozoidul cel mai puternic.
Din momentul în care ovulul ajunge în trompa uterina, el este pregatit pentru fecundare. Pentru a se ajunge la fecundare sperma partenerului trebuie sa se afle în contact cu ovulul pe o perioada determinata si destul de indelungata: timp de 12 pâna la 24 de ore.