Exista ideea ca o sarcina dupa 35 de ani implica riscuri crescute in ceea ce priveste sanatatea fatului si creste riscul malformatiilor congenitale. O serie de teste, analize si studii, ale caror rezultate au fost facute publice recent, au dus la concluzii excat opuse.
O sarcina in intervalul de varsta 35-40 de ani reduce riscul de a avea un copil cu malformatii congenitale cu 40 la suta. La baza acestei concluzii au stat analize si investigatii la care au participat 76.000 de femei insarcinate cu varsta de peste 35 de ani.
Medicii au adus cateva explicatii pentru care cifrele finale arata ca riscul de a avea un copil cu malformatii scade cu 40% in cazul unei sarcinii dupa 35 de ani. Prima concluzie este aceea ca in cursul unei sarcinii la peste 35 de ani sansele unui fat cu malformatii de a supravietuii este mult mai mic. A doua explicatie este aceea ca in acest segment de varsta experienta imunologica a mamei este maxima, iar capacitatea ADN-ului de a se multimpla normal maxima.
In concluziile studiului se arata ca in general varsta mamei a fost asociata cu aparitia uni grad mai mare de risc al malformatiilor congenitate. Pragul a fost stabilit undeva la varsta de 35 de ani, iar explicatia a fost aceea ca ADN-ul matern poate prezenta, dupa aceasta varsta, anomalii care se pot transmite cu mai mare posibilitate fatului.
Studiile recent realizate au probat faptul ca incidenta anomaliilor cerebrale, a celor renale si abdominale au fost mult mai scazut in segmentul de varsta 35-40 de ani al mamei, iar in ceea ce priveste malformatiile congenitate acestea nu au fost mai mari decat in segmentele de varsta mai mici de 35 de ani. Si in ceea ce priveste malformatiile din categoria spina bifida, harelips si hidrocefalie riscul in segmentul 35-40 de ani a fost substantial mai mic.
Studiul a mai aratat ca o sarcina in segmentul de varsta 35-40 de ani ramane cu riscuri in ceea ce priveste nasterea prematura si posibilitatea de a aduce pe lume un copil cu o greutate mai mica, dar creste si riscul de a avea un copil cu autism.
Citeste si:
Varsta inaintata a mamei nu afecteaza sanatatea copilului