Sari la conținut

Efectele alcoolului in primele saptamani de sarcina

Sarcina si alcoolul au fost considerate dintotdeauna un amestec nepotrivit, insa ultimele cercetari spun ca ar trebui sa renunti la alcool chiar din momentul in care incepi sa te gandesti la un copil.

Cercetatorii de la universitatea din Helsinki au studiat efectele alcoolului asupra femelelor de soarece insarcinate. Este adevarat ca nu poti pune semn de egalitate intre soareci si oameni insa rezultatele i-au facut pe autorii studiului sa le aduca la cunostinta intregii lumi.

Ce a dezvaluit studiul

Embrionii soarecilor care au fost expusi la alcool in etapele timpurii ale sarcinii au prezentat schimbari ale unor gene din creier , care au devenit mai pronuntate in structura creierului soarecilor odata ce au devenit adulti.  Au fost observate schimbari la nivelul genelor si in alte tesuturi ale soarecilor, cum ar fi maduva osoasa sau la bot.

„Expunerea timpurie incepe la conceptie si continua pana cand sistemul nervos incepe sa se dezvolte. La oameni, asta corespunde celor trei sau patru saptamani de la conceptie – o perioada in care mama nu isi da seama de obicei ca este insarcinata” – spun cercetatorii de la Universitatea din Helsinki.

Alcoolul in timpul sarcinii poate afecta copilul in mai multe moduri, si poate da dizabilitati de invatare, precum si deformari congenitale. Dar exact cat de mult alcool interfera cu dezvoltarea fetala nu se cunoaste cu exactitate.

„La soarecii la care a fost administrat alcool in sarcina timpurie, puii au prezentat simptome similare sindromului FAS (foetal alcohol syndrome) de la oameni: ritm scazut de crestere, schimbari structurale similare la zonele corespondente craniului si fetei si hiperactivitate.”

Alcoolul si divizarea celulara

In stadiile de inceput de divizare celulara micul embrion este foarte vulnerabil la influentele externe – si, desi este prea devreme pentru a spune care vor fi efectele asupra genelor, toate semnele duc la concluzia ca vorbim despre probleme pe termen lung.

„Aceste rezultate sprijina ipotezele conform expunerea gestatonala timpurie la alcool altereaza reprogramarea epigenetica a embrionului, care duce la alterari in reglarea genelor si  dezvoltarea embrionica si cauzeaza schimbari permanente in structura, functionarea si comportamentului creierului” spune dr. Nina Kaminen-Ahola, autorul principal al studiului.

De asemenea, avertismenutul doctorului pentru cele care doresc sa devina mame este clar: „rezultatele noastre sugereaza ca schimbarile induse de alcool in dezvoltarea embrionara pot avea loc in etapele foarte timpurii ale sarcini. De aceea ar fi bine sa scadeti cantitatea de alcool cat de repede odata ce ati planificat sarcina."

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!