Sari la conținut

Embriologul te ajuta sa ai un copil!

Faci parte dintr-un cuplu care se straduieste de ceva timp sa aiba un copil? N-ar strica sa faci o vizita la embriolog.

 

Este adevarat, reproducerea umana asistata costa destul de mult. Mai ales pentru nivelul salarial romanesc. Dar bucuriile pe care ti le aduce un copil sunt nepretuite. Si numai cine se straduieste de ceva timp sa aiba parte de ele stie cat de putin mai conteaza banii in aceasta situatie. Am stat de vorba cu doamna doctor Diana Cocei, medic primar obstetrica-ginecologie si embriolog senior, despre pasii pe care pacientii le au de urmat atunci cand sarcina nu apare spontan.

 

Ce face, pe scurt, un embriolog pentru cuplurile care isi doresc un copil?

Embriologul este cel care de ocupa de crearea embrionilor. Prin urmare, el este cel care selecteaza spermatozoizii cei mai competenti prin diferite procedee tehnice, apoi selecteaza ovocitele care indeplinesc criteriile de calitate si realizeaza fertilizarea prin metode standard sau prin injectie intracitoplasmatica (ICSI). Apoi, zilnic, timp de 2-5 zile, supravegheaza dezvoltarea lor si selecteaza embrionul sau embrionii care vor fi transferati si pe cei care indeplinesc criteriile pentru crioconservare.

 

Cand ar trebui sa apeleze la ajutorul unui embriolog cuplurile care nu reusesc sa aiba un copil?

Orice cuplu care intampina probleme in realizarea  conceptiei are nevoie inca de la inceput de sfatul embriologului. Prima analiza efectuata va fi spermograma partenerului si o serie de teste pentru aprecierea capacitatii fecundante, deoarece spermograma (singura investigatie) nu mai este de mult suficienta pentru aprecierea acestui lucru.

 

Care sunt pasii premergatori pe care un cuplu trebuie sa ii faca inainte de a ajunge la embriolog?

Totul incepe cu vizita la medicul ginecolog specialist in tratamentul infertilitatii. Ca urmare a consultului initial care include ecografia transvaginala, respectiv analiza tuturor investigatiilor medicale pe care cuplul le-a facut inainte (daca este cazul), medicul ginecolog va indruma cuplul pas cu pas pana in momentul in care, daca este cazul, se recomanda o procedura de reproducere umana asistata, moment in care are loc si intalnirea cu embriologul. Practic, ginecologul recomanda investigatiile necesare a fi efectuate atat de catre partener, cat si de catre partenera.

 

Femeia care poarta embrionul obtinut prin fertilizare in vitro trebuie sa fie mai atenta la sarcina sa decat o gravida care a ramas insarcinata spontan? Ce ar trebui sa faca in mod special?
Femeia care poarta embrionul obtinut prin fertilizare trebuie sa fie mai atenta la sarcina mai ales in perioada imediat urmatoare embriotransferului. Nu sunt indicatii speciale pentru o femeie care a ramas insarcinata prin intermediul unei proceduri de Fertilizare in Vitro (FIV) comparativ cu femeia care a ramas insarcinata spontan, decat daca ne referim la niste cazuri mai delicate si mai complicate, dar care pot aparea in ambele situatii mentionate. Graviditatea este cea mai frumoasa perioada din viata unei femei, dar experienta m-a invatat ca intotdeauna pacientele care au ramas insarcinate printr-o procedura de fertilizare in vitro sunt mai atente si mai grijulii deoarece, de cele mai multe ori, drumul lor pana la atingerea acestui vis a fost atat de greu, incat nu vor risca niciodata sa-l puna in pericol. Orice femeie insarcinata ar trebui sa mentina o legatura stransa cu medicul ginecolog astfel incat, in cazul aparitiei vreunei probleme, sa aiba parte de suport imediat. In rest, doamnele ar trebui sa se bucure de aceasta perioada minunata si sa se pregateasca sa  intampine minunea pe care au  asteptat-o atat de mult.

 

Cat costa ajutorul unui embriolog in Romania?

Pretul unei proceduri standard de fertilizare in vitro incepe de la 2500 euro, in functie de tratamentul recomandat.

 

Aveti cifre referitoare la infertilitatea din Romania, la rata de succes a FIV-urilor?

In Romania nu exista statistici exacte legate de numarul pacientilor diagnosticati cu infertilitate. Dar, potrivit datelor prelucrate de catre Asociatia Embriologilor, unul din sase cupluri recurge la FIV pentru a-si implini visul de a deveni parinti si de a-si strange copilul in brate.

 

Cuplul care incepe colaborarea cu un embriolog trebuie sa se pregateasca psihic cumva pentru aceste proceduri?

Inainte de terapie si de inceperea tratamentului fiecare persoana care se pregateste sa devina parinte beneficiaza de consiliere si psihoterapie individuala.

 

Barem minim de investigatii pentru Fertilizarea in Vitro

Pentru partenera:

Dozari hormonale Z 3–5: FSH; LH; Estradiol; Progesteron; Prolactina; AMH; Testosteron; Insulinemie; DHEA; Hormoni tiroidieni: TSH; T3; T4.

Analize uzuale de sange: Hemoleucograma; Grupa sanguina + RH; Uree; Creatinina; Glicemie; TGO; TGP; Coagulograma (apt; inr; fibrinogen).

Investigatii serologice: HIV; VDRL; HBS; HCV.

Torch: Toxoplasma (IgG, IgM); Citomegalovirus (IgG, IgM); RUBELLA (IgG, IgM); Virus Herpetic 1 si 2 (IgG, IgM); Listeria.

Culturi col pentru: Mycoplasma, Ureaplasma, Chlamydia, Secretie vaginala, Examen Papanicolau; Genotipare HPV.

Screening pentru trombofilii ereditare: Factor V (Leiden), Factor II (Protrombina), Proteina C; Proteina S; Antitrombina III.

Screening pentru trombofilii dobandite: anticoagulant lupic, anticorpi anticardiolipinici, 

 rezistenta la Proteina C activata (daca este pozitiv Factor V – Leiden).

 

Pentru partener:

Investigatii serologice: HIV; VDRL; HBS; HCV; GRUP+RH.

Dozari hormonale: FSH; LH; TESTOSTERON; PROLACTINA.

Deletii brat scurt Cromozom Y (in patologia severa masculina).

 

Pentru ambii parteneri:

Cariotip

Anticorpi antispermatici

 

 

 

 

Pe doamna doctor Diana Cocei, medic primar obstetrica-ginecologie si embriolog senior o poti gasi la Columna Medical Center.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!