Sari la conținut

Endometrioză colorectală avansată – o afecţiune care răpeşte tinereţea unei mame de 31 de ani, dar şi copilăria băieţelului ei

În ultimii 2-3 ani, s-a scris din ce în ce mai mult despre endometrioză, o afecţiune foarte gravă, a cărei cauză nu s-a stabilit încă. Studiile atestă faptul că ea ar fi una genetică, iar alte teorii amintesc de menstruaţia retrogradă, metaplazia, diseminarea limfatică sau vasculară, influenţele mediului etc.

Adriana Popa – două operaţii eşuate şi risc de ocluzie intestinală în orice moment, totul din cauza endometriozei avansate

Din ce în ce mai multe femei sunt diagnosticate cu endometrioză, inclusiv în România. Printre ele şi Adriana Popa, o tânără de 31 de ani, trecută deja prin două operaţii, ajunsă în pragul ocluziei intestinale doar pentru că mai mulţi doctori nu s-au atins de nodulul endometriozic rectovaginal pe care i l-au văzut în timpul intervenţiilor chirurgicale, însă pe care nu i l-au îndepărtat.

Operaţiile de endometrioză avansată, aşa cum este şi cazul Adrianei, necesită o echipă multidisciplinară, un chirurg cu o experienţă vastă în excizarea corectă a focarelor endometriozice, folosirea unui chit pentru rezecţia intestinului, acolo unde este cazul, iar la ea va fi cazul – iar toate acestea costă foarte mult.

Din fericire, în decembrie 2017, Adriana  a găsit la Timişoara o echipă de medici care operează endometrioza avansată şi e încrezătoare că, pentru prima dată, are o şansă la normalitate. 

Costurile sunt foarte ridicate pentru o astfel de intervenţie complexă. Pe lângă excizarea focarelor endometriozice, va fi necesară şi rezecţia de intestin. Adriana speră că nu i se va face şi colostomă – anus contra naturii – pentru o perioadă de timp, o complicaţie destul de des întâlnită în timpul intervenţiilor chirurgicale pentru endometrioză colorectală avansată.

Tocmai de aceea, ea are nevoie astăzi de ajutorul nostru. A reuşit să strângă numai jumătate din sumă şi trăieşte cu teama că va rata şansa aceasta pentru că nu va strânge toţi banii. Are nevoie de aproximativ 20000 lei (fără a include aici costurile de transport, cazare, biopsii etc.), o sumă foarte mare pentru posibilităţile Adrianei, însă nu imposibil de strâns atât timp cât tot mai mulţi înţelegem că orice ajutor, oricât cât de mic, îi poate salva viaţa.

O tinereţe umbrită de efectele devastatoare ale endometriozei, dar şi o copilărie furată pe nedrept

Adriana este o mamă de 31 de ani, care locuieşte într-o casă modestă, de la ţară, în aceeaşi cameră cu soţul şi băieţelul ei care vreme de atâţia ani a fost părtaş la suferinţa ei. Pentru că nu, problemele Adrianei nu sunt de ieri, de azi, ci de mulţi ani.

În toți acești ani, copilul nostru a văzut și simțit fiecare durere pe care o am. Noi suntem o familie cu posibilități reduse, trăim într-o casă cu o sigură cameră și o bucătărie, dormim toți trei în același pat iar toaleta este în curte. Copilul meu a stat în fiecare noapte lângă mine, mi-a încălzit sticle cu apă, mi-a șters lacrimile și a suferit mai mult ca mine văzând ce se întâmplă cu mama lui. Sunt nopți în care urlu de durere până dimineața, nopți în care vărs continuu din cauza acelorași dureri, iar cel mic se uită neputincios la mine.”  spune Adriana Popa.

O situaţie tragică, dacă ne gândim că această afecţiune parşivă a răpit nu doar bucuria şi tinereţea unei mame, liniştea unei familii, dar şi copilăria şi bucuria de a se juca, de a nu avea griji a unui băieţel care merită să fie şi el fericit, asemenea copiilor de vârsta lui. 

E drept, s-ar putea să fie prima dată când auziţi de endometrioză, însă astăzi există o mulţime de surse de informare prin care puteţi afla, într-adevăr, cât de gravă poate fi această boală. Pe lângă durerile crunte, hemoragii, chisturi ovariene, infertilitate, iată că endometrioza poate ameninţa chiar şi viaţa.

Pacientele cu endometrioză din România s-au organizat şi se ajută reciproc în mai multe grupuri de suport Facebook, fiind înfiinţate chiar şi două asociaţii cu acest specific.

Una dintre ele, Asociaţia Eu şi Endometrioza, este cea care a descoperit şi mediatizat cazul Adrianei Popa (dar nu numai), în speranţa că lucrurile se vor schimba la noi în ţară, va creşte gradul de conştientizare asupra gravităţii endometriozei, iar statul roman va lua măsuri în acest sens, aşa cum s-a întâmplat în Italia, unde endometrioza este recunoscută ca boală invalidantă.

Asociația Eu și Endometrioza a fost înființată în primăvara anului trecut de către paciente cu endometrioză, din dorința de a crește gradul de conștientizare despre această afecțiune, atât în rândul personalului medical, cât și în rândul publicului larg. Ne-am implicat în promovarea cazului Adrianei Popa pentru a ne continua munca de ajutor și suport oferit pacientelor cu endometrioză aflate în stadii avansate de suferință și cu condiții materiale precare. Apreciem orice ajutor adus în cazul ei, precum și pentru toate proiectele Asociației, pe care le puteți regăsi pe www.eusiendometrioza.ro!” – Clarisa Iordache, Asociaţia Eu şi Endometrioza.

Toţi cei care doriţi să ajutaţi în acest caz, să fiţi alături de Adriana Popa şi de familia ei, o puteţi face donând la următoarele conturi bancare:
Cont Euro: IT84C0347501605CC0010846723 – Popa Adriana
Cont în lei: RO22INGB0000999904965848 – Popa Adriana

Mai multe informaţii despre povestea Adrianei Popa, situaţia ei medicală (inclusiv documentele doveditoare), le puteţi găsi aici http://eusiendometrioza.ro/apel-umanitar-pentru-adriana/   sau contactând-o pe fondatoarea Asociaţiei, Clarisa Iordache.

Resurse utile privind endometrioza:

Grupul Facebook Eu si Endometrioza https://www.facebook.com/groups/212620512488627/
Pagina Asociației Eu și Endometrioza: https://www.facebook.com/AsociatiaEusiEndometrioza/
Prima platformă despre endometrioză din Romania Endometrioză.ro:
http://endometrioză.ro/category/opinii/
http://endometriosis.org/


 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!