Sari la conținut

Esti prea slaba pentru a concepe?

In timp ce asocierea intre infertilitate si supraponderabilitate este destul de evidenta, relatia dintre a fi subponderal si a nu putea concepe nu este la fel de clara. Exista anumite situatii in care femeile foarte subtiri au probleme cu conceptia si asta pentru ca de multe ori nu au ovulatie regulata sau chiar deloc. De exemplu, cele mai multe sportive de performanta nu pot ovula si astfel nu pot ramane insarcinate. De asemenea femeile cu anorexie nervoasa nu ovuleaza in mod normal. Cu toate acestea, raspunsul la intrebarea daca poti concepe daca esti prea slaba este probabil da, cu conditia sa fii sanatoasa, sa ai o dieta hranitoare si sa faci sport moderat.

Exista o relatie complexa intre hormonii feminini si hormonii din glanda pituitara si alte parti ale creierului. Este relativ usor sa perturbi ciclul normal de eliberare de hormoni. De exemplu, exercitiile fizice intense pot perturba in modul in care creierul elibereaza hormoni si care pot interfera cu ovulatia si menstruatia.

Sportivele de performanta, datorita gradului mare de efort la care isi supun organismul pot avea menstruatii neregulate sau pot chiar sa nu aiba menstruatie. Acest lucru inseamna si ca au un nivel scazut de  hormoni feminini. Ceea ce nu este complet clar este unde tragem linia intre exercitiile sanatoase si suprasolicitarea organismului in cazul femeilor.

Activitatile sportive si fizice care necesita efort fizic intens, combinate cu o greutate scazuta a corpului determina cele mai multe probleme cu ciclul menstrual normal. Acestea includ gimnastica, alergarea de fond si semi-fond, patinajul artistic sau baletul. Semnalul care trebuie trimis la glanda pituitara pentru a elibera LH si FSH este perturbat la cele mai multe dintre femei le care fac aceste sporturi. Ovarele nu sunt stimulate, iar femeilor li se poate opri menstruatia cu totul.  

Se crede ca exercitiile fizice in sine nu determina ruperea ciclului. Combinatia dintre efortul fizic intens si restrictia de calorii, este cea vinovata pentru oprirea ovulatiei si intreruperea ciclului menstrual la sportivele de elita.

Sportivele care practca sporturi care subliniaza muschii puternici si stimuleaza masa musculara, cum ar fi de exemplu inotul si canotajul, pot avea  de asemenea tulburari ale ciclului menstrual, lipsa de ovulatie si infertilitate. Si totusi aceste sportive nu au o dieta restrictiva caloric. In aceste cazuri, femeile au un surplus de hormoni masculini (androgeni), comparativ cu hormonii feminini (estrogeni) in organism. Acestea nu sunt femei slabe, ci deosebit de puternice.

Femeile cu anorexie nervoasa pierd in greutate atat de mult si au un deficit caloric si nutritional foarte mare incat nu mai sunt in stare sa ovuleze.

Daca vrei sa stii daca esti prea slaba pentru a concepe, trebuie sa iti dai seama de ce esti asa slaba. Esti tot timpul la dieta si incerci in mod constant sa pierzi in greutate? Faci exercitii fizice sustinute, deoarece esti o atleta in devenire sau pentru a-ti mentine o greutatea redusa? Nu mananci mancare cu destule calorii pentru a-ti mentine o greutate normala? Ai pierdut in greutate din cauza unei boli?

Daca esti slaba si nu ai avut menstruatie regulata, trebuie sa vezi un medic pentru a fi evaluata. Ai putea avea  si o afectiune cronica, care a contribuit la pierderea in greutate si care poate afecta fertilitatea.

Daca esti o femeie sanatoasa, mananci bine si ai menstruatie normala, chiar daca esti slaba, nu ar trebui sa ai probleme cu obtinerea unei sarcini din cauza greutatii.

Exista studii care nu au identificat nici o relatie intre o greutate redusa si un numar mai redus de sarcini. Femeile care sunt subponderale au in general la fel de multi copii ca cele care au o greutate normala.

O vizita la medic inainte de a concepe este o ocazie foarte buna pentru a discuta despre preocuparile legate de greutatea ta si de a te asigura ca nu exista alte probleme. Trebuie sa stii ca nu poti urma o dieta de mentinere a greutatii  in timpul sarcinii. Va trebui sa iei in greutate in timpul sarcinii (in limite normale) si sa te asiguri ca tu si copilul tau veti avea parte de toate substantele nutritive necesare.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!