Fertilizarea in vitro este una din marile realizari ale medicinei. Practic metoda pune la adapost specia umana si poate ajuta cuplurile care din diferite motive nu pot conmcepe copii in mod fiziologic.
Pe de alta parte fertilizarea in vitro are inca multe necunoscute, pe care mecici si geneticienii se straduiesc sa le lamureasca si sa le elimine, acolo unde acestea sunt periculoase. Una din ultimele posibile anomali a foat aceea ca femeile care, din diferite motive, nu pot avea copii si recurg la fertilizare in vitro au mai multe sanse sa nasca baieti.
Statistic la 100 de nasteri naturale, 51 dintre bebelusi erau baieti, in timp ce in cazul cazul fertilizarii in vitro sansele cresc pana la 56. Daca viitoare mamica apeleaza la o alta metoda de reproducere asistata, cum ar fi tehnica OCSI (introducerea intracitoplasmatica a spermatozoidului), aceasta are mai multe sanse sa nasca o fetita.
Cercetatorii sustin ca pacientele care isi doresc sa devina mamici ar trebui sa fie consiliate inainte cu privire la efectele secundare ale diferitelor tehnici de reproducere asistata. In plus, oamenii de stiinta spun ca aceste proceduri nu trebuie folosite pentru alegerea sexului copilului, metoda de fertilizare folosita avand ca scop maximizarea sanselor unei sarcini.
Primul copil din lume conceput in afara corpului uman s-a nascut in Anglia in 1978, sub indrumarea medicului R.G. Edwards. De atunci, numarul copiilor nascuti prin fertilizare in vitro (FIV) a depasit cinci milioane.