Singura soluție pentru cuplurile care nu pot avea copii pe cale naturală și la care nu au funcționat alte tratamente este fertilizarea in vitro cu ovocite donate. Metoda este folosită cu succes în clinicile din străinătate, având o rată de succes mai mare ca FIV cu ovocite proprii: aproximativ 60%, față de aproape 40%.
„Este singura șansă pentru femeile trecute de 40 de ani, care nu mai au ovocite viabile. Din păcate însă, sunt și femei tinere, cu problem medicale destul de grave – de exemplu li s-au scos ovarele din cauza unor tumori, sau ovarele lor nu produc ovule de calitate, care nu au altă soluție. Mai este și cazul în care femeia are o boală transmisibilă genetic și riscă să nască un copil bolnav”, explică medicul ginecolog Massawi Tarig, specializat în probleme de fertilitate.
În România, donarea de ovocite nu este reglementată prin lege, dar procedura poate fi urmată la clinici din străinătate. Până de curând, clinicile din țară acceptau să facă FIV cu ovocite donate, cu condiția ca mama să vină împreună cu donatoarea, care să fie o persoană pe care ea o cunoaște. De asemenea, pacienta trebuia să aducă un contract semnat la notariat împreună cu donatoarea. Dar au fost și probleme, precum cazuri de șantaj, cu donatoare care ar fi avut pretenție asupra copilului, moment in care clinicile de la noi au refuzat să mai facă această procedură. Acum pacientele sunt trimise la clinicile din străinătate, în țările în care donarea de ovule este legală și unde există reguli clare.
“În România nu există vreo lege care să interzică pacienților să facă un anumit tratament medical în altă țară. Așa cum o persoană poate să meargă în Franța să-și pună silicoane sau să-și mărească buzele, la fel poate urma o procedură de fertilizare in vitro cu ovocite donate în Cehia. Desigur, la întoarcerea în țară, viitoarea mămică este luată din nou în evidența unui medic ginecolog de aici, care îi va urmări sarcina. Este de dorit ca ea să spună că sarcina a fost obținută prin FIV, pentru ca medicul să urmărească anumiți parametri la analizele pe care le va face și la ecografiile morfo-fetale. De asemenea, în cazul unei sarcinii obținute cu ovocite donate, este important ca medicul să știe acest aspect și altele, cum ar fi vârsta donatoarei, detaliu pe care mămica îl știe și ar trebui să-l spună”, declară Adina Vochin, reprezentanta în România a Clinicii de Medicină Reproductivă și Ginecologie din Zlin (Cehia), de profesie consilier juridic.
Cum sunt alese donatoarele?
Româncele care vor să recurgă la această metodă modernă trebuie să știe că este foarte sigură, datorită criteriilor foarte stricte care stau la baza unor procedure clare.
„Viitoarele mămici nu trebuie să-și facă griji pentru sănătatea copiilor pe care îi vor naște în urma acestei proceduri. Donatoarele de ovocite sunt supuse unor analize medicale complexe, pentru a exclude riscul transmiterii unor boli genetice sau infecțioase. De asemenea, medicii analizează atent istoricul familiei și profilul hormonal al donatoarei, iar testele sunt repetate periodic. Criteriile sunt foarte stricte în Cehia și nicio persoană care nu este perfect sănătoasă sau este suspectă de ceva NU poate dona”, precizează Adina Vochin.
De asemenea, medicii vor compara caracteristicile fizice menționate în fișa donatoarei cu poza pacientei, astfel încât cele două să semene cât mai mult. Astfel, viitoarea mămică știe că micuțul pe care îl va naște îi poate semăna în oarecare măsură, chiar dacă din punct de vedere genetic nu este copilul ei.
Ce presupune FIV cu ovocite donate?
După ce primește de la medical ginecolog recomandarea de FIV cu ovocite donate, pacienta ia legătura cu reprezentantul clinicii din străinătate, pentru întocmirea dosarului medical. Tratamentul care trebuie făcut înainte de fertilizarea in vitro începe în România. Prin medicație specială, uterul pacientei este pregătit să accepte embrionul care va fi transferat.
Primii doi paşi ai tratamentului încep în România, cu cinci săptămâni înainte de recoltarea ovocitelor de la donatoare. Primul constă într-o injecţie cu hormoni, menită să alinieze menstruaţia pacientei cu cea a donatoarei. În al doilea pas, pacienta începe să ia pastile cu estrogen, pentru a forma endometrul. Al treilea pas, care începe după sosirea la clinica din Zlin, este pentru pregătirea endometrului în vederea implantării embrionului.
Perioada de ședere la clinica din străinătate diferă în funcție de nevoile pacientei și de spitalul la care apelează. La clinica din Zlin, de exemplu, pacientele stau numai 9 zile, iar programul este clar stabilit: prima zi este doar pentru acomodare, a doua zi are loc consultația, în a treia zi vor fi recoltate ovocitele de la donatoare și sperma de la partenerul pacientei sau de la un donator si are loc fertilizarea in vitro.
Embrionii astfel obținuţi sunt lăsati să se dezvolte timp de 5 zile, iar în ziua a opta sunt transferaţi din incubator în uterul pacientei. În ziua următoare, viitoarea mămică poate să plece acasă.
În România există numai 24 de clinici care oferă fertilizare in vitro. Anual, în țara noastră se efectuează aproximativ 5.000 de fertilizări, de 10 ori mai puține ca în vestul Europei, unde se înregistrează peste 40.000 de proceduri FIV pe an. Fertilizarea in vitro cu ovocite donate nu este reglementată legal în România, pacientele care vor să încerce această metodă fiind nevoite să apeleze la o clinică din străinătate.