Natalitatea scazuta din tarile dezvoltate ridica probleme grave privind viitorul societatii. Daca, numai cu doua secole in urma, aproape fiecare familie avea mai multi copii, astazi putine familii din tarile dezvoltate au mai mult de un copil, iar in unele zone numarul cuplurilor fara copii il depaseste pe acela unde femeile au nascut.
Un sondaj facut in Marea Britanie pe un lot de 3.000 femei, cu varste cuprinse intre 28 si 45 de ani, a aratat ca 36% dintre ele nu au dorit sa-si intemeieze o familie cu copii. O jumatate din restul de 64% au declarat ca si-ar fi dorit sa aiba copii, dar considera ca n-au intalnit partenerul potrivit. Medicii si psihologii vorbesc deja despre o problema generala care poate deveni o adevarata bomba cu ceas pentru omenire, pe care au intitulat-o "infertilitate emotionala".
Acelasi studiu a scos la lumina faptul ca una din cinci femei s-a declarat dispusa sa nasca si sa creasca singura un copil, fara a avea sot, dar numai daca ar recurge la o banca de sperma. In general, acestea sunt cazurile unor femei necasatorite, trecute de 40 de ani.
Un mare numar din femeile testate au declarat ca, desi au o familie intemeiata, nu au nascut niciodata pentru ca partenerul lor s-a opus ideii de a avea un copil. In asemenea situatie, femeile nu au solutie, intrucat este foarte putin probabil ca o consultatie psihologica sa aiba efecte asupra barbatilor.
Exista si situatia in care femeile sunt cele care refuza dorinta partenerului de a avea un copil, cel mai des pentru ca femeile sunt din ce in ce mai preocupate de cariera, care se afla pe locul intai in ceea ce priveste obiectivele pe termen imediat si mediu ale femeilor. Nici viata d efamilie si un cuplu stabil nu se mai numara printre preocuparile principale ale femeilor din ziua de azi. Peste 58% dintre femeile de 30 de ani au spus ca obiectivul lor imediat este consolidarea carierei, inaintea intemeierii unei familii. Copilul venea abea pe locul al treilea, iar un al doilea copil era un obiectiv imediat doar 10 % dintre femei.