Milioane de oameni se confrunta cu infertilitatea. Daca partenerul tau are probleme si nu puteti obtine o sarcina, nu sunteti singuri. Vestea buna este ca multi barbati cu probleme de fertilitate devin tati.
Daca va confruntati cu infertilitatea de sex masculin, aveti aici sunt raspunsurile la cateva intrebari importante.
Ce este infertilitatea?
Unele cupluri „raman insarcinate” foarte greu. Se considera ca un cuplu are probleme de infertilitate atunci cand incearca fara succes, timp de un an sa aiba un copil. Mai mult de 1 din 10 cupluri experimenteaza infertilitatea.
A fost o vreme cand oamenii au crezut ca infertilitatea este exclusiv feminina. Dar barbatii pot avea probleme de fertilitate, de asemenea.
Atunci cand un cuplu are probleme de fertilitate, se estimeaza ca aproximativ:
- 1 din 3 ori este din cauza unei probleme cu fertilitatea barbatului
- 1 din 3 ori este din cauza unei probleme cu fertilitatea femeii
- 1 din 3 ori este din cauza unei probleme nelegata de probleme de fertilitatea la barbat sau femeie sau exista o cauza secundara pentru asta.
De aceea, atat femeia si barbatul, trebuie sa se testeze pentru probleme de fertilitate.
Cand ar trebui sa cereti ajutor pentru infertilitatea masculina?
Poate dura pana la un an pentru ca o femeie sa ramana insarcinata. Acest lucru este considerat normal. Cei mai multi medici sugereaza sa asteptati un an inainte de face teste pentru infertilitate.
Unele probleme de sanatate pot reduce capacitatea unui barbat de a lasa insarcinata o femeie. De aceea barbatul trebuie sa mearga la medic daca are urmatoarele probleme:
- fibroza chistica
- traumatisme la nivelul scrotului si la testicule
- probleme cu erectia
- probleme cu ejacularea
Care este cauza infertilitatii masculine?
Cele mai frecvente cauze ale infertilitatii masculine sunt legate de spermatozoizi - de obicei probleme cu numarul de spermatozoizi si calitatea spermei. Problemele legate de sperma includ
- numar scazut de spermatozoizi
- sperma care nu se misca suficient de repede – spermatozoizii mor inainte de a ajunge la ovul
- sperma care nu se formeaza corect
- lichidul seminal, care este prea gros - sperma nu se pot deplasa foarte usor
- inexistenta spermei
Problemele legate de sperma pot fi cauzate de un nivel prea mare sau prea mic de hormoni care ajuta la formarea spermei.
- O alta cauza a infertilitatii masculine poate fi o problema cu ejacularea. In unele cazuri, tuburile din interiorul organelor de reproducere masculine sunt blocate. Daca este asa, este posibil ca barbatul sa aiba probeme de ejaculare sau nimic sa nu iasa in momentul in care are un orgasm. Uneori sperma ejaculata trece inapoi de la prostata in vezica urinara in loc sa fie expulzata in afara corpului.
In unele cazuri, nu exista nici un motiv cunoscut pentru infertilitate. Aceasta se numeste infertilitate inexplicabila si poate fi un diagnostic foarte frustrant. Dar chiar daca sotul tau este diagnosticat cu infertilitate inexplicabila, tot trebuie sa ia in considerare cateva optiuni de tratament.
Ce ar putea creste riscul de infertilitate?
Anumite lucruri pot creste riscul unui barbat de infertilitate. Acestea includ
- chimioterapie sau radioterapie pentru cancer
- toxine de mediu, cum ar fi plumbul si pesticidele
- excesul de droguri sau de alcool
- accidentari la scrot si testiculele
- fumatul
- testiculele supraincalzite de la purtarea de haine prea stramte sau baile fierbinti repetate
- daca are un testicul necoborat
Ce tipuri de teste se folosesc pentru a diagnostica infertilitatea masculina?
Diagnosticarea poate dura mai multe luni, asa ca nu va descurajati daca nu primiti un raspuns rapid. Testarea pentru infertilitate incepe cu un examen fizic si cu intrebari legate de istoricul medical.
Barbatului i se va cere sa dea o proba de material seminal, astfel incat sperma si lichidul seminal sa poata fi examinate. Aceasta se numeste o analiza a materialului seminal. Esantionul de material seminal va fi examinat pentru
- cantitatea de lichid seminal
- numarul de spermatozoizi
- cat de repede se misca sperma
- dimensiunea, forma si aspectul spermei
Problemele cu oricare dintre acesti factori pot face mai dificila obtinerea unei sarcini.
Se poate face, de asemenea, un test de sange pentru a afla daca exista probleme hormonale.
Cum se trateaza infertilitatea masculina?
Tratamentele pentru problemele de fertilitate masculine includ urmatoarele optiuni:
- chirurgie
- medicatie
- tratament hormonal
- Daca sperma unui barbat nu este capabila de a fertiliza un ovul, atunci poate fi folosita solutia unui donator de sperma.
Citeste si cateva statistici despre infertilitate.
Chirurgia, medicamentele, tratamentele hormonale si un donator de sperma pot fi utilizate singure sau impreuna cu alte tratamente care ajuta ovulul si spermatozoidul sa se uneasca. Doua dintre cele mai frecvente tratamente includ
inseminare intrauterina (IUI) - materialul seminal este colectat de la un barbat. O procedura numita "spalarea spermatozoizilor" se face pentru a separa spermatozoizii sanatosi de restul materialului seminal. Un medic pune sperma direct in uter. Acest lucru duce sperma mai aproape de ovul. IUI este adesea mentionata ca inseminare donator, inseminarea alternativa sau inseminare artificiala.
fertilizarea in vitro (FIV) - O femeie ia medicamente pentru a face mai multe ovule. Un medic extrage ovulele. Sperma care a fost colectata de la barbat este pusa impreuna cu ovulele intr-un laborator. Dupa ce cateva ovule au fost fertilizate, unul sau mai multe dintre acestea sunt puse in uter. Sarcina are loc daca unul sau mai multe dintre acestea se implanteaza in peretele uterului.
Medicul va poate ajuta sa va dati seama ce tratamente sunt mai potrivite pentru situatia voastra.
Sursa foto: hepta.ro