Infertilitatea secundară este incapacitatea unui cuplu de a avea copii, deşi unul sau ambii parteneri au avut copii anterior. Ea este greu de înţeles atât de către cuplu, cât şi de către cei din jurul său. Ce s-a întâmplat între timp? Vom trece în revistă câteva cauze.
În primul rând trebuie înţeles faptul că mecanismul concepţiei este unul complex şi faptul că un cuplu a reuşit o dată să aibă copii nu este o garanţie a faptului că se va mai întâmpla încă o dată. De fapt, sunt foarte mult cupluri care se confruntă cu infertilitate secundară.
Vârsta
Vârstă este primul factor luat în calcul atunci când se vorbeşte despre infertilitate secundară. Este posibil ca cuplul să fi aşteptat prea mult până când să se decidă să aibă al doilea copil? În mod normal, rata de fecunditate în timpul unui ciclu este de 20%. Aceasta scade însă mult odată cu vârsta, după 40 de ani ajungând să fie între 5 şi 10%.
Cel mai adesea se consideră că vârstă este de vină pentru infertilitatea secundară. Însă această părere poate să fie greşită. Poate să fie vorba de altceva, cum ar fi o infecţie la nivelul tuburilor falopiene. Din această cauză infertilitatea secundară este abordată cu la fel de mare grijă ca şi cea primară, fiind necesare multiple investigaţii medicale.
Citește și Ce sa-i spui unei prietene care are probleme cu infertilitatea?
Stresul
Un alt factor foarte mult blamat pentru infertilitate este stresul. Cuplurilor li se spune că nu pot avea copii pentru că sunt mult prea stresaţi. Dacă s-ar relaxa un pic... Toată lumea îi trimite în vacanţă şi la spa ca să rezolve problema. Dar, evident, nu este atât de simplu, altfel nu ar mai exista atâtea cupluri care se lovesc de infertilitate.
Ce se poate face în caz de infertilitate secundară?
Paşii sunt aceeaşi ca şi la infertilitatea primară. Trebuie analizată siltuatia şi, în funcţie de rezultat, medicii vor îndruma cuplul.
Suportul familiei şi prietenilor este foarte important, la fel ca în cazul fertilităţii primare. Ar trebui însă să fie evitate exprimări care nu ajută la nimic şi doar rănesc, precum: „Măcar ai un copil” sau „Când ai de gând să mai ai un copil, ştii că nu poţi aştepta prea mult?”.
În schimb, se poate oferi multă înţelegere pentru întreaga situaţie. Înţelegere a faptului că o femeie nu este egoistă pentru că mai vrea foarte mult un copil, chiar dacă are deja unul acasă. Înţelegere pentru faptul că un cuplu se poate simţi trist şi neîmplinit pentru că nu poate avea al doilea copil.
Ce poţi face dacă bănuieşti că ai inferitilitate secundară?
Dacă ai încercat să ai un copil timp de 12 luni şi nu s-a întâmplat nimic, atunci este posibil să existe riscul unei infertilităţi secundare. Şi ar trebui să mergi la o consultaţie la medicul ginecolog sau la un endocrinolog specializat în probleme de reproducere. Dacă ai peste 35 de ani cel mai probabil ţi se va recomanda să mai încerci încă o jumătate de an înainte de a începe să faci analize.