IUI sau inseminarea intrauterina este un procedeu relativ simplu de fertilizare prin care sperma, spalata in prealabil, este plasata direct in uter.
Daca te-ai hotarat sa urmezi un tratament de fertilitate, IUI este probabil prima ta alegere, deoarece este mai simplu de realizat (fata de alte tehnologii scumpe cum ar fi FIV) si costa mult mai putin. In Romania inseminarea intraurerina costa de la 800 la 3000 de lei, preturile variind in functie de clinica, numar de incercari, sperma folosita (partener sau donor) si alte conditii (medicamentatie etc. )
Cand se foloseste IUI
IUI poate fi folosit in anumite cazuri de infertilitate masculina, cum ar fi un numar mic de spermatozoizi sau in cazuri in care se foloseste sperma unui donator. O alta situatie in care medicii apeleaza la IUI este atunci cand mucusul cervical al femeii nu este pregatit prea bine pentru sarcina, sau chiar in cazurile de infertilitate inexplicabila (se poate folosi daca tratamentul cu Clomid nu a dat roade).
Uneori se foloseste pur si simplu pentru a evita costurile mari ale tratamentelor de fertilizare. Chiar daca IUI este mai putin eficient ca IVF, un cuplu isi permite sa reia aceasta procedura de mai multe ori.
Cum functioneaza?
Dupa cum am mentionat si inainte, IUI este destul de simplu. Desi medicamentele pentru fertilitate nu sunt intotdeauna folosite cu IUI, cei mai multi medici aleg un medicament pentru ovulatie (cum ar fi Clomid) pentru a creste sansele de succes.
Indiferent daca vei folosi sau nu medicamente pentru fertilitate, ti se va cere probabil sa folosesti un kit de prezicere a ovulatiei in timpul ciclului pentru care este planificata procedura. Odata ce se detecteaza cresterea hormonului LH (hormonul care este detectat de kiturile de ovulatie si este crescut chiar inaintea ovulatiei), va trebui sa iti suni medicul.
Presupunand ca nu folosesti un donator de sperma, partenerului i se vor da instructiuni pentru colecarea spermei (uneori se face la cabinet, uneori acasa). Medicul va „spala” apoi sperma colectata si apoi, folosind un tub subtire, va plasa sperma direct in uter, via cervix.
Tratamentul este nedureros, eventual vei simti cateva crampe usoare. Este facut in cabinetul medicului si nu intr-o sala de operatii.
Care este rata de succes?
Intr-o analiza a studiilor privind infertilitatea inexplicabila si IUI, doar 4% dintre femei au ramas insarcinate fara medicamente de fertilitate, si 8% pana la 17% au ramas insarcinate cand s-au combinat medicamente pentru fertilitate si IUI.
Desi ratele de succes FIV per ciclu sunt mult mai mari, IUI este o procedura semnificativ mai putin costisitoare si mai usor de facut. In cazul in care FIV este in afara intervalului de pret, mai multe cicluri de IUI ar putea fi cea mai buna alegere, in functie de cauza infertilitatii. Vorbeste cu medicul tau pentru a intelege toate optiunile si riscurile fiecarei proceduri in parte.