Sari la conținut

ce metode de contraceptie poti folosi atunci...

ce metode de contraceptie poti folosi atunci cand alaptezi?

Răspunsuri
Alaptarea este la fel de buna ca si pilulele anticoncepţionale (circa 2 % rata de esec), daca sunt indeplinite urmatoarele conditii (fara exceptie):

1. sugarul este mai mic de 6 luni

2. mama nu a avut nicio menstruatie normala

3. sugarul este alimentat exclusiv la san

4. intervalele de alaptare nu depasesc 6 ore

Pentru acele femei mai putin increzatoare, alaptarea poate fi combinata cu alte metode contraceptive, metode care insa nu pot include pilula contraceptiva. Aceasta deoarece estrogenii din pilulele anticoncepţionale influenţează producţia de lapte. De aceea în timpul alăptării nu sunt recomandate pilulele anticonceptionale clasice, insa se poate recurge la un preparat anticoncepţional exclusiv gestagen cu doză redusă. Astfel, influenţa asupra producţiei de lapte este redusă iar sugarul primeşte o doză minimă de hormoni.

Principiile de care trebuie tinut cont atunci cand alegi o metoda contraceptiva suplimentara in cursul alaptarii sunt:

- alaptarea: intervalele de alaptare, planurile de alaptare; in functie de acestea poti recurge la metode naturale de contraceptie (amenoreea de lactatie) sau la metode hormonale

- varsta copilului

- varsta ta

- ce metode de contraceptie ai mai folosit in trecut

- parerea partenerului/sotului privind diferitele metode de contraceptie

- intentiile de viitor privind planificarea familiala

- starea ta de sanatate

- accesul la metodele de contraceptie

- acesul la ingrijiri medicale

- statusul socio-economic

Amenoreea de lactatie

Alăptarea integrală în primele 6 luni după naştere protejează femeia de o sarcină cu o siguranţă de până la 95 % prin metoda naturala numita amenoree de lactatie.

Amenoreea de lactatie cuprinde 3 criterii cu ajutorul carora se poate defini perioada cu riscul cel mai scazut pentru o sarcina, deci cu eficacitatea contraceptiva maxima:

1. Ai avut vreo menstruatie dupa nastere?

2. Hranesti sugarul numai cu lapte de san sau si cu completare (solide, lichide)?

3. Copilul are mai mult de 6 luni?

Daca raspunsul la toate cele trei criterii este negativ, te califici pentru eficacitatea contraceptiva a amenoreei de lactatie. Daca raspunsul la doar unul dintre aceste criterii este afirmativ, este recomandat sa nu te bazezi pe amenoreea de lactatie, ci sa treci la alte metode de contraceptie.



In concluzie, principalele metode anticoncepţionale recomandate în timpul alăptării sunt:

1. abstinenta sexuala

2. alta activitate sexuala decat contactul sexual

3. metode naturale de contraceptie

4. mini-pilula

5. injectia contraceptiva trimestriala

6. steriletul hormonal (Mirena)

7. steriletul cu cupru sau aur

8. prezervativul masculin

9. prezervativul feminin

10. diafragma vaginala
NU CRED CA SE FOLOSEC CONTRACEPTIVE CAND ALAPTEZI, EU STIU CA ATATA TIMP CAT ALAPTEZI NU RAMAI INSARCINATA, PLUS DE ASTA IN TIMPUL ALAPTARII TREBUIE ATENTIE MARE LA ALIMENTATIA MAMEI SI CAT SE POATE SA SE FEREASCA DE MEDICAMENTE, ORICE CONSUMA MAMAICA O SA SE TRANSMITA SI LA BEBE PRIN LAPTIC :)
LA RECOMANDAREA MEDICULUI AM FOLOSIT PILULELE CERAZETTE. Cerazette nu influenţează producţia sau calitatea laptelui matern. Totuşi, cantităţi mici de etonogestrel sunt excretate în lapte. Drept rezultat, 0,01–0,05 µg etonogestrel pe kgcorp şi pe zi pot fi ingerate de către copil (pe baza unei ingestii de lapte estimate de 150 ml/kcorp/zi). În timp ce datele de supraveghere pe termen lung nu sunt disponibile, datele pe termen de 7 luni pentru Cerazette nu indică risc pentru sugar. Cu toate acestea, creşterea şi dezvoltarea copilului trebuiesc observate cu atenţie.
La controlul de sase saptamani poti cere medicului ginecolog care a urmarit si sarcina , sa iti recomande un contraceptiv, tot el te poate lamuri si asupra modului cum trebuie administrat, se administreaza putin diferit mai ales in primele luni cand alaptazi pentru ca inca nu s-a instalalt ciclul mestrual. In perioada alaptarii cel mai bun cantraceptiv e alaptarea dar se cunosc destule cazuri cand aceasta a dat si gres.
In timpul alaptarii la san poate aparea o sarcina nedorita in urma contactelor sexuale neprotejate. Ovulatia poate aparea oricand, chiar daca nu se instaleaza inca menstruatia! Proaspetele mamici trebuie sa renunte la ideea ca alaptatul in sine reprezinta o metoda contraceptiva naturala si sa apeleze la metode de contraceptie adecvate pentru aceasta perioada.
Prezervativul este clasica metoda de protectie impotriva sarcinii care reprezinta si una dintre cele mai eficiente metode. Avand in vedere ca nu se bazeaza pe administrarea de substante in organism, nu reprezinta niciun pericol pentru gradul de lactatie al mamei sau pentru contaminarea laptelui oferit bebelusului.
Se poate opta atat pentru prezervativul masculin, cat si pentru cel feminin, efectul fiind acelasi.

Diafragma

Diafragma face parte din categoria dispozitivelor intrauterine contraceptive. Este una dintre metodele cele mai recomandate de medici dupa nastere in cazul femeilor care alapteaza.
Reprezinta o metoda de bariera care necesita fixare clinica. Aceasta poate fi montata de medic la 6 saptamani dupa nastere, pentru o dimensionare cat mai corecta.

Sterilet

Steriletul este tot o metoda de bariera care are nevoie de fixare clinica si are acelasi rol si aceeasi functionalitate ca diafragma. Este o metoda eficienta la care pot apela femeile dupa alaptare.

Spermicide

Pot fi utilizate oricand dupa nastere si nu afecteaza in niciun fel lactatia mamei. Desi metoda are un procent de eficacitate mult mai scazut decat in cazul altora, are si avantajul de a inlatura uscaciunea vaginala din timpul actului sexual, specifica multor femei care alapteaza.

Metode hormonale

Mini-pilula

Se pot administra si contraceptive orale hormonale in timp ce femeia alapteaza, insa se folosesc doar cele pe baza progesteron. Estrogenul folosit adesea in compozitia contraceptivelor orale obisnuite dauneaza alaptarii si dezvoltarii bebelusului.

Mini-pilula recomandata la femeile care alapteaza contine doar o cantitate mica de gestagen. Modul de adminsitrare al ei este acelasi ca in cazul pastilelor anticonceptionale obisnuite.

Contraceptive injectabile
Sunt o metoda contraceptiva hormonala, asemanatoare pilulelor contraceptive orale ca mod de functionare. Ca mod de administrare acestea se injecteaza o data la 2-3 luni, timp in care femeia este protejata in proportie 98-99%. Nu afecteaza in niciun fel alaptarea si se pot injecta la 6 saptamani dupa nastere.

Implanturi Norplant

Sistemul de implantare Norplant reprezinta o metoda contraceptiva extrem de sigura si bazata pe o cantitate foarte mica de progesteron. Capsulele folosite contin levonorgestren si se insereaza subdermic in zona bratului sau antebratului femeii printr-o incizie chirurgicala minora.
Reprezinta o metoda cu o eficacitate ridicata si extrem de practica. Nu intefereaza in niciun fel cu procesul alaptarii.

Inele vaginale cu progesteron - Exista atat inele vaginale care contin o combinatie estro-progestativa sau numai cu progesteron. In timp ce primele sunt total interzise in alaptat pentru ca au estrogen, cele bazate numai pe progesteron pot fi folosite dupa nastere in cazul femeilor care alapteaza.
Inelele vaginale se introduc in vagin de catre femei (nu necesita fixare clinica). Cele bazate pe progesteron raman permanent in vagin, fara a necesita schimbarea sau scoaterea o data la 3-4 saptamani, asa cums e intampla in cazul inelului cu formula combinata.

Sterlizarea post-partum

Ligatura trompelor sau vasectomia - Aceaste metode contraceptiva necesita un timp de reflectie indelungat al parintilor inainte de a fi puse in practica. Cuplul trebuie sa se gandeasca bine daca mai vrea sau nu sa aiba copii in viitor inainte de a apela la ea. Ele sunt metode de sterilizare permanenta.

Nici vasectomia si nici ligatura trompelor nu afecteaza in niciun fel capacitatea mamei de a alapta.

Metoda naturala

Amenoreea de lactatia - Aceasta se traduce prin absenta menstruatiei lunare si survine in mod natural odata cu aparitia alaptarii. Reprezinta o metoda naturala de protectie impotriva unei sarcini nedorite, dar destul de incerta. Nu afecteaza lactatia mamei, dar nu are eficienta mai mare doar daca indeplineste urmatoarele conditii:
- daca mama alapteaza exclusiv la san in primele 6 luni dupa nastere (si ziua si noaptea);
- daca nu a avut nicio menstruatie in timpul alaptarii.
trebuie neaparat sa te prtejezi si daca alaptezi pentru ca alaptarea nu easte o metoda contraceptiva dovedita stiintific ca ar functiona eficient, in plus in aceasta perioada nici metoda calendarului nu da roade asa ca nu are rost sa ristii mai bine consulti medicul el iti poate indica metoda cea mai potrivita pentru tine. Mutl succes
Eu atunci cand am alaptat nu am folosit si nici acum nu folosesc nici un fel de metode contraceptive, ci merg pe mana sotului, care este foarte atent si nu a dat gres niciodata, desi trebuie sa recunosc ca sunt constienta ca aceasta metoda nu este sigura 100% si ca se poate intampla oricand, dar pana acum, pot sa spun ca am fost norocosi si la noi a functionat. :)
buna. atat in cazul primului copil cat si acum la al doilea alaptez. ca metoda de contraceptie folosesc steriletul. in primul rand pt ca am nascut prin cezariana si timp de 2 ani de la operatie nu este indicat sa raman insarcinata si apoi pt ca este o metoda foarte sigura de contraceptie. nu am apelat la anticonceptionale pt ca acestea contin hormoni si nici la prezervativ pentru ca eu cunosc cazuri in care s-a rupt si femeia a ramas insarcinata. faptul ca daca alaptezi regulat nu ramai insarcinata este fals. aceasta teorie este adevarata doar in perioada de lehuzie, perioada in care oricum nu este voie de contact sexual.
Trimite răspunsul la întrebare
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!