Daca ai aflat ca esti insarcinata si nu te asteptai la acest lucru, vei trai o serie de emotii extrem de puternice. Te vei intreba daca sa pastrezi copilul sau sa apelezi la o alta solutie, iar in cateva minute ti se vor derula prin minte zeci de scenarii (din pacate multe dintre ele catastrofice).
Desi pare greu, nu trebuie sa iei o decizie imediat. Linisteste-te, vorbeste cu cei apropiati, informeaza-te. Toate aceste lucruri te vor ajuta sa iei cea mai buna decizie si nu vei regreta mai tarziu calea aleasa. Am prietene care regreta profund un avort facut la tinerete la doar cateva zile de la aflarea vestii. Sperietura a fost atat de mare incat nu au luat in calcul nici un fel de alta solutie. Peste ani, au regretat acest lucru.
Dar exact la fel se poate intampla si in cazul in care pastrezi copilul. Cresterea lui te poate face sa renunti la scoala, la o cariera infloritoare, la cercul tau de prieteni. Inainte deci de a lua orice fel de decizie, gandeste-te bine.
Iata cateva intrebari care, daca vei raspunde cinstit, te vor ajuta sa iei decizia corecta.
- Sunt gata sa devin parinte?
- Imi permit sa cresc un copil?
- Ce va insemna pentru viitorul meu si al familiei mele daca as avea acum un copil?
- Ma voi gandi la procedura de adoptie?
- Am credinte religioase puternice?
- Ce cred despre celelalte femei care fac avort?
- Cat de important este pentru mine ceea ce cred ceilalti oameni in legatura cu decizia mea?
- Sunt in stare sa trec prin experienta unui avort?
- Ma preseaza cineva sa fac avort? Ma preseaza cineva sa nu fac avort?
Gandeste-te bine la toate intrebarile de mai sus. Sunt puse la persoana I tocmai pentru a te ajuta sa le simti cu adevarat si sa constientizezi cat de importante sunt. Nu lua o decizie de moment, ci cantareste toate posibilitatile.
Este probabil sa intri intr-o panica de nedescris cand ai aflat ca esti insarcinata si sa te legi de un singur aspect al problemei, care ti se va parea cel mai important si in baza caruia iti vei justifica decizia.
Incearca sa vorbesti cu partenerul tau, cu cineva din familie, cu un prieten, un consilier in planificare familiala sau cu un preot.
Cine te poate ajuta
In general, intr-o astfel de situatie femeile se simt singure si vulnerabile. Sentimentul se accentueaza daca aleg sa faca avort. Pur si simplu simt ca sunt rupte de restul lumii. Le este greu sa sa vorbeasca cu oamenii cu care vorbesc in mod normal si asta pentru ca, in general, oamenii devin foarte critici. Parerile foarte bine conturate ale acestora le fac sa creada ca decizia lor este gresita.
Daca te afli intr-o astfel de situatie, gandeste-te doar la ce este mai bine pentru tine. Inconjoara-te de oameni care te sustin si care inteleg ca ceea ce faci este cel mai bine pentru tine si pentru viitorul familiei tale.
In general femeile cauta sprijin si indrumare de la partenerii lor, familie, medic sau o persoana in care au incredere ca le va sprijini cand vor lua orice decizie in legatura cu sarcina.
Citeste despre reglementarea legala a avortului in Romania.
Cat de repede trebuie sa te decizi
Avortul este sigur si complicatiile sunt rare – dar riscul creste odata cu avansarea sarcinii. Avorturile facute mai tarziu in sarcina pot fi mai complicate. Limita de timp in care poti face avort la cerere este saptamana 14 de sarcina. Nu astepta insa pana atunci. Ia o decizie in primele saptamani de sarcina.
Pana cand te hotarasti, mananca sanatos, fii linistita si discuta cu oameni in care ai incredere.
Sursa foto: hepta.ro