Sari la conținut

Italienii care apelează la mame surogat, chiar și în alte țări, pedepsiți cu închisoarea

Miercuri, 17 octombrie, Parlamentul Italiei a adoptat o lege care pedepsește cu închisoare sau amendă de până la un milion de euro cetățenii italieni se deplasează în altă țară pentru a apela care la mame surogat. SUA, Canada, Grecia și Ucraina - sunt țările în care legislația permite acest lucru.

Legea a determinat proteste în fața Senatului. Inițiată de partidul premierului Giorgia Meloni, reglementarea este percepută ca măsură de descurajare îndreptată împotriva partenerilor de același sex care își doresc copii, Meloni urmând, de altfel, încă de la preluarea mandatului, o agendă cu măsuri considerate conservatoare. La începutul acestui an, ea a numit maternitatea surogat o practică „inumană” care tratează copiii ca pe produse de supermarket.

În timpul protestelor, Alessia Crocini, președinte al Asociației „Rainbow Families”, a spus că 90% dintre italienii care aleg maternitatea surogat sunt familii heterosexuale, dar pot face acest lucru în secret. „Asta înseamnă că noua interdicție va afecta, de fapt, doar cuplurile homosexuale, care nu au cum să se ascundă”, a spus ea, citată de The Guardian.

Maternitatea surogat este o metodă controversată în întreaga lume și multe țări o interzic total sau o reglementează foarte strict, pentru a nu fi transformată în afacere. Există, totuși, și state în care ea este permisă. În Grecia, spre exemplu, este permisă doar „maternitatea surogat altruistă”, ceea ce înseamnă că mama surogat nu primește de la părinții pentru care naște copilul nicio compensație financiară, excepție făcând decontarea analizelor și a procedurilor la care este supusă. Legea permite ca persoana sau familia care apelează în Grecia la această soluție să aibă fie cetățenie elenă, fie cetățenie străină.

Există două tipuri de mame surogat:

  • Mame surogat tradiționale. Inseminarea artificială este cea care a făcut posibil surogatul. O mamă surogat tradițională este reprezentată de o femeie care este inseminata cu sperma tatălui. Ea poartă apoi bebelușul și îl naște, iar apoi acesta este înmânat părinților pentru a-l naște. O mama surogat tradițională este mama biologică a copilului, deoarece ovulul ei a fost fertilizat de sperma tatălui. Se poate folosi și sperma unui donator.
  • Mame surogat pentru gestație. Fertilizarea în vitro face acum posibilă colectarea de ovule de la mamă, fertilizarea lor cu spermă de la tata și plasarea embrionului în uterul unei mame surogat pentru gestație. Surogatul poartă apoi bebelușul până  la naștere. O mama surogat pentru gestație nu are nici un fel de legătură genetică cu copilul, deoarece nu s-a folosit materialul ei genetic. Mama biologică este femeia a cărui ou a fost fertilizat.

Mame surogat - Legea în România

În România, statutul legal al surogatului este unul ambiguu. Deși există un proiect de lege propus încă din 2012 care ar trebui să reglementeze această practică, până în prezent, acesta nu a fost finalizat. În absența unei legislații clare, procedura de surogat este înconjurată de incertitudine juridică. Potrivit Codului Civil și legislației existente, doar cuplurile infertile și femeile singure au dreptul de a apela la serviciile unei mame surogat, dar cu numeroase condiționări și cerințe legale. În realitate, statul nu susține și nu există cadrul legal necesar pentru ca un cuplu să apeleze la această variantă de a deveni părinți.

În Europa, surogatul este interzis în majoritatea țărilor, printre care se numără Spania, Austria, Germania, Franța, Norvegia, Suedia și Estonia, unde încălcarea legii atrage sancțiuni severe, potrivit Reuters Health Information. În schimb, în țări precum Ucraina și Georgia, această practică este permisă sub diferite forme. De exemplu, Ucraina era o destinație populară pentru mamele surogat înainte de izbucnirea războiului, datorită legislației sale favorabile. În alte state, cum ar fi Marea Britanie, Olanda, Danemarca și Republica Cehă, surogatul necomercial este permis, dar cu restricții stricte. În contrast, în Rusia, Belarus și Grecia, surogatul este legal și reglementat.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!