Afla tot ceea ce trebuie sa stii despre temperatura bazala. Prin construirea unei diagrame vei putea afla in mod exact perioada maxima de fertilitate, pentru a creste sansele de a ramane insarcinata.
Cum se ia temperatura bazala?
Temperatura bazala a corpului este reprezentata de temperatura corpului luata inainte de a te da jos din pat. Daca iti faci un grafic bazat pe temperatura bazala de-a lungul ciclului menstrual vei avea un instrument care iti va indica momentul in care ovulezi. Din cauza faptului ca problemele de ovulatie sunt o cauza majora a infertilitatii feminine, multi medici recomanda tinerea unui jurnal al temperaturii bazale cuplurilor care incearca sa conceapa un bebelus. In acest fel medicii pot identifica si trata problemele de ovulatie cat de repede posibil.
Orice ai fi auzit, trebuie sa stii ca diagrama de temperatura nu este cea mai buna metoda de a stabili momentul contactului sexual pentru a concepe. Fertilitatea ta este cea mai mare in zilele care preced ovulatia si in ziua in care are lor, dar schimbarea de temperatura in diagrama indica ca ovulatia a avut loc cu 12 pana la 24 de ore mai inainte. Astfel, daca ai ciclu regulat, graficul de temperatura iti va da o idee destul de precisa despre momentul ovulatiei.
Cum vezi cand ovulezi in functie e temperatura bazala?
Temperatura cand in afara ovulatiei este intre 35.5 si 37.2 grade Celsius in functie de organismul tau. In urma eliberarii ovului, temperatura bazala creste cu jumatate de grad la aproape toate femeile. Progesteronul secretat de ovare dupa ovulatie incalzeste organismul si pregateste captuseala uterului pentru sarcina. Temperatura bazala va ramane mai crescuta cu jumatate de grad pana inainte de menstruatie, cand va reintra in normal. (daca esti insarcinata, temperatura va fi mai crescuta in timpul primului trimestru). Daca temperatura nu urmeaza aceeasi curba, poate indica o problema de ovulatie.
Detectarea schimbarii temperaturii bazale
Din cauza faptului ca schimbarea temperaturii la ovulatie este atat de mica, ai nevoie de un termometru bazal (disponibil in farmacii) pentru a o masura. Un termomentru bazal inregistreaza temperaturile intr-o zecime de incremente de grad in loc de doua zecimi cum fac termometrele normale pentru temperatura.
Termometrele bazala vin in versiuni cu mercur si digitale. Termometrele cu mercur pentru temperatura bazala arata ca termometrele pentru masurarea febrei, cu exceptia ca diviziunile intre grade sunt mari si usor de citit. Aceste termometre pot fi folosite oral si rectal. Termometrele digitale arata si ele aproape identic cu termometrele pentru masurarea febrei cu exceptia display-ului iluminat. Termometrele digitale se folosesc oral. Cele mai multe termometre vin cu cateva calendare pe care iti poti completa diagrama pentru 2-3 cicluri.
Citeste si aici cum sa masori corect temperatura.
Daca nu detectezi o crestere de temperatura dupa cateva cicluri, medicul iti va face un test de sange sa confirme problema. Termometrele bazale nu sunt 100% sigure si unele femei ovuleaza fara a avea vreo crestere in temperatura.
Rezultatele gresite pot fi cauzate de o varietate de lucruri, inclusiv trezirea la momente diferite dimineata. Iata cum poti obtine cele mai eficiente rezultate:
- Ia-ti temperatura cand te trezesti si cand stai linistita in pat. Trebuie sa citesti temperatura la acelasi moment, cu maxim 30 de minute inainte sau dupa, in fiecare dimineata.
- Lasa-ti termometrul pe noptiera inainte de a merge la culcare ca sa nu fii nevoita sa te ridici si sa il cauti. Scutura termometrul de mercur sau scufunda-l scurt in apa rece. Daca faci prea multe miscari dimineata poti cauza o crestere in temperatura.
- Nu manca sau bea ceva (nici macar apa) inainte de a citi temperatura.
- Atentie la alti factori care pot creste temperatura bazala: stresul emotional, o raceala sau o infectie, alcoolul, folosirea unei paturi electrice.
- Trebuie sa ai cel putin trei-patru ore de somn neintrerupt pentru a putea avea o temperatura “corecta”.