In urma cu vreo 50 de ani, femeile deveneau mame in jurul varstei de 25 de ani, iar cele care aveau primul copil pe la 30 erau considerate "mame batrane". Azi, daca o femeie naste primul sau copil la 35, nu mai mira pe nimeni, iar numarul femeilor care aduc pe lume primul copil in jurul varstei de 40 de ani aproape ca s-a dublat, si asta doar in ultimii 10 ani, iar tendinta se pastreaza.
In ansamblu numarul nasterilor inregistrate in randul mamelor trecute de prima tinerete s-a triplat in ultimii 20 de ani, iar tendinta se mentine ascendenta, arata statisticile.
Daca in 1989 numarul nasterilor inregistrate in randul femeilor trecute de 40 de ani, era de 12%, 10 ani mai tarziu a crescut la 20%, iar 2010 ajunsese la 22%.
Cifrele sunt dovada implicarii din ce in ce mai accentuate a femeilor in viata sociala, o sarcina si aducerea pe lume a unui copil impunand o perioada de retragere din activitate de cel putin 6-10 luni, fapt pe care din ce in ce mai putine femei sunt dispuse sa-l faca pana la varsta de 30 de ani. Mai mult, numarul femeilor care amana dupa 35 de ani aducerea pe lume a primului copil confirma interesul femilor pentru activitatea profesionala si cariere in detrimentul familiei. Daca aparent, din punct de vedere economic efectele sunt beneficie, din punct de vedere al natalitatii, combinata cu tendinta de imbatranire a populatiei, situatia este din ce in ce mai grava.