Sunt metode de identificare a perioadelor fertile ale ciclului menstrual. Se porneste de la premia ca daca ai contact sexual in zilele care nu sunt fertile atunci nu ramaici iti explicam motiveleai insarcinata. Acest lucru nu este insa 100% adevarat si .
Eficacitate: 70-90 % . Eficacitatea este mai mica intrucat zilele fertile se identifica greu, trebuie sa fii mereu atenta si disciplinata.
Cum folosesti metodele naturale de contraceptie
- Ajuta cuplurile sa identifice perioada fertila pentru a evita contactul sexual in acel interval de timp.
- Identificarea perioadei fertile se face in diferite moduri: pe baza calendarului, inregistrarea modificarilor mucusului cervical, masurarea temperaturii bazale sau a asocierii lor.
Ai spune ca nu este atat de dificil sa ocolesti o sarcina, daca asa iti doresti, intrucat perioada fertila tine doar cateva zile. Un ovul care poate fi fecundat are o viata de numai 24 de ore. Cu toate acestea, metodele de mai sus au o rata de esec care poate ajunge pana la 30%.
Avantajele metodelor naturale de contraceptie:
- Nu exista efecte secundare;
- partenerii impart responsabilitatea de planificare a familiei; sunt foarte ieftine;
- pot fi folosite si pentru planificarea aparitiei unei sarcini.
Dezavantajele metodelor naturale de contraceptie
- Este nevoie de multa atentie, intelegere si acord din partea ambilor parteneri;
- este necesara o inregistrare atenta a datelor pe o durata de mai multe luni ca sa ajungi sa o folosesti corect
- dificil de practicat cind ciclul este neregulat;
- nu previne bolile cu transmitere sexuala, inclusiv SIDA.
Observatii:
Necesita o perioada de invatare si exersare. Daca este facut dupa ureche, fara o notare atenta a datelor, sansele sa functioneze scad dramatic.
Practicarea actului intrerupt si ejacularea in afara vaginului nu reprezinta o metoda sigura de contraceptie, intrucat o cantitate mica de sperma tot ajunge in vagin. De fapt poate sa ajunga si daca barbatul nu a ejaculat deloc.