Oamenilor le place sa verifice mereu veridicitatea miturilor care ii inconjoara. Iar in ceea ce priveste fertilitatea (sau mai precis infertilitatea), nu ducem lipsa de mituri si de preconceptii. Iata ce este adevarat si ce nu legat de miturile despre fertilitate.
Mit: Infertilitatea este doar feminina
Realitate: Infertilitatea afecteaza la fel de mult barbatii si femeile. Potrivit Societatii Americane de Medicina Reproductiva, o treime dintre cazurile de infertilitate sunt cauzate de factor de sterilitate feminina, o treime sunt cauzate de un factor de sterilitate a sexului masculin, iar cealalta treime din cauza unor probleme de ambele parti sau din motive inexplicabile.
Mit: Toate raman insarcinate repede.
Realitate: Sunt milioane de oameni de vârsta fertila care experimenteaza infertilitatea. Nu esti singura.
Mit: Infertilitatea este in capul tau
Realitate: Infertilitatea este o boala a sistemului de reproducere, si nu este cauzata de a nu "vrea" destul sa ai un copil.
Mit: Infertilitatea este limitata la oamenii cu probleme de sanatate
Realitate: Chiar daca un stil de viata sanatos este un alegera perfecta atunci cand vrei sa ramai insarcinata, ea nu vindeca problemele de fertilitate. Dieta deficitara, fumatul, bautura si bolile cu transmitere sexuala pot ameninta fertilitatea, dar marea majoritate a cazurilor de infertilitate nu sunt rezultatul unui stil de viata.
Mit: Infertilitatea este limitata la cuplurile mai in varsta
Realitate: Abilitatea noastra de a ramane insarcinate scade pe masura ce imbatranim. Fertilitatea la femei atinge un varf catre sfarsitul decadei de 20 de ani si in adolescenta. Peste 35 de ani incepe declinul rapid. Cu toate acestea, problemele de fertilitate afecteaza barbatii si femeile de toate vârstele.
Mit: "Relaxeaza-te si du-te in vacanta"
Realitate: De cate ori cupluri se confrunta cu infertilitatea li se spune sa se relaxeze. Nu numai ca este acest sfat incorect, e dureros. Streuls extrem pot afecta ciclul menstrual al femeii, dar stresul de unul singur nu produce infertilitate. In timp ce doua treimi din cuplurile care urmeaza tratamente de fertilitate vor ramane insarcinate si vor avea un copil in cele din urma, cuplurile care nu primesc tratament au 5 la suta sau mai putine sanse de a avea un copil.
Mit: "Poate ca faci ceva gresit"
Realitate: Infertilitatea este o afectiune, nu tine de ceea ce faci sau nu faci.
Mit: "Adopta si vei ramane insarcinata!"
Realitate: Aceasta este de departe unul dintre miturile mai dureroase pe care il poti spune unui cuplu si este raspandit mai ales in Statele Unite. Nu este pur si simplu adevarat - deci de ce se perpetueaza acest mit? Studiile arata ca rata de obtinere a unei sarcini dupa adoptie este exact aceeasi ca si pentru cei care nu adopta.
Ce mituri legate de infertilitate mai stii?