Fertilitatea ramane constant un subiect controversat pentru ca mecanismele si factorii care influenteaza fertilitatea atat la femei, cat si la barbati, raman in buna masura taine pentru medici si specialisti. In consecinta oricat de multe lucruri stim despre acest subiect, exista cel putin la fel de multe de amanunte care raman necunoscute.
Fertilitatea tine in mare parte de genetica. Medicii considera ca numarul de ovule de la nastere este un indice determinant in stabilirea perioadei fertile a unei femei. In general, la nastere o fetita are in jur de doua milioane de ovule. Cu toate astea, factori precum fumatul sau chimioterapia pot accelera moartea acestor ovule, ducand la o menopauza precoce.
Menstrele regulate sunt un semn cert al ovulatiei regulate. Atunci cand o femeie ovuleaza periodic si regulat (intre 24 si 35 de zile) are mai multe sanse sa ramana insarcinata. Daca menstrele nu sunt regulate, ovulatia nu are loc regulat, acesta fiind semnalul pentru primele probleme de fertilitate. Sindromul ovarului polichistic este o afectiune si mai serioasa intrucat femeile care se confrunta cu aceasta problema nu ovuleaza perioade lungi. In ambele cazuri, consultul si tratamentul specializat sunt imperios necesare.
Metoda temperaturii bazale nu este concludenta. Mult timp s-a crezut ca poti anticipa ovulatia luand temperatura corpului in fiecare dimineata, inainte de a te da jos din pat. Valori crescute indica faptul ca mai mult progesteron este secretat. Totusi, temperatura corpului creste de-abia in momentul in care ovulatia a avut deja loc. Deci momentul 0 poate sa fie ratat. Pentru a determina perioada ovulatorie, apeleaza mai degraba la teste pentru determinarea hormonului luteinizant.
Majoritatea femeilor cu trompele uterine infundate au avut in trecut o infectie pelvina. Infectiile de acest gen fiind un maxim pericol pentru fertilitatea feminina. 10% dintre cazurile de infertilitate apar ca urma a unor afectiuni la nivelul trompelor uterine. Una dintre cauze o reprezinta infectiile pelvine, ce apar in urma unor boli cu transmitere sexuala, cum ar fi chlamidia. Cum aceste infectii nu au o simptomatologie semnificativa, femeile nici nu stiu ca se confrunta cu aceasta problema. Pentru o mai mare siguranta, medicii recomanda in general un test al trompelor, numit histerosalpingografie.
In cele mai multe cazuri, stresul nu cauzeaza infertilitate, ci afecteaza indirect, dar fiind faptul ca scade drastic libidoul. Contrar parerilor vehiculate, stresul cotidian nu impiedica ovulatia regulata a femeilor. Doar in cazuri extrem de rare, stresul emotional si fizic duce la aceasta disfunctie. In majoritatea situatiilor, stresul este doar un factor psihologic ce nu afecteaza fertilitatea femeii.
O sarcina precedenta nu garanteaza fertilitatea femeii, dar nici pe cea a barbatului. Numarul de spermatozoizi se poate schimba cu timpul, asa ca o sarcina precedenta nu garanteaza fertilitatea nici de o parte, nici de cealalta.
Vitamina D imbunatateste rezultatele tratamentelor pentru fertilitate. Un studiu recent realizat la Universitatea din California de Sud arata ca femeile care urmau tratamente pentru fertilitate, dar aveau un nivel scazut de vitamina D nu au inregistrat rezultatele asteptate. De altfel, aceeasi vitamina este considerata esentiala si in timpul sarcinii.