În această perioadă, majoritatea oamenilor se instalează într-o nouă rutină de distanțare socială, iar cuplurile au mai mult timp liber de petrecut împreună, acasă.
La prima vedere, ai putea crede că situația actuală și timpul liber ar putea duce la o vizită din partea berzei peste 9 luni. Cu toate acestea, secretarul Trezoreriei SUA, Steve Mnuchin, avertizează oamenii despre scenariul groaznic al posibilei rate de șomaj, iar cuplurile ale căror locuri de muncă sunt vulnerabile sunt nevoite să se gândescă de două ori înainte de a lua hotărârea dacă vor sau nu să devină părinți anul acesta.
Apoi există posibilitatea ca multe cupluri să-și încheie relațiile. Un ofițer de stare civilă din China a spus că a văzut un număr foarte mare de divorțuri în această carantină, arătând că, această perioadă în care oamenii sunt nevoiți să stea în case, poate avea și părți negative, nu doar pozitive.
Nu prevăd un baby boom peste 9 luni, a declarat pentru CNN Dr. Renee Wellenstein, medic obstretician în New York. Într-un context puțin mai sever, cum ar fi vreun viscol care aduce multă zăpadă – este destul de comun să vezi foarte multe nașteri nouă luni mai târziu.
Ea a menționat că perechile petrec mai mult timp împreună pe perioada toamnei și a iernii. În consecință, în nord-est vedem mai mulți copii la sfârșitul verii.
► Citește și: Eşti pregătită să ai un copil? Cel mai potrivit şi amuzant experiment
Un studiu din 2007 a oamenilor de știință de Universitatea din Texas și a Universității Johns Hopkins a susținut că evenimentele relativ minore care au provocat întreruperi de energie au avut efecte pozitive în creșterea natalității. Totuși, evenimentele cu cea mai mare severitate, provocând moartea și distrugerea locuințelor au avut un impact negativ demonstrabil, reducând rata natalității.
Dezastrele mari pot scădea natalitatea
Boala, carantina și moartea pot avea un impac major asupra concepției, sarcinii și nașterii, a scris savantul Lyman Stone într-un articol publicat în martie de Insitutul de Studii Familiale.
Literatura academică anterioară a arătat că evenimentele cu mortalitate ridicată, foametea, cutremurele și bolile au efecte foarte previzibile asupra nașterilor în urma catastrofelor recente, inclusiv uraganele Maria și Katrina din SUA, precum și focarele de infecție cu Ebola în 2015 în Liberia, Sierra Leone și Guineea. Toate au dus la scăderi semnificative ale natalității.
Poate fi dificil să rămâi însărcinată acum
În primul rând, Wellenstein spune că momentul în care decizi să rămâi gravidă este o alegere personală. Oricine dorește să aibă un copil trebuie să consulte medicul, deoarece există atât de multe circumstanțe pe care cuplurile nu le iau în considerare în timpul concepției.
Femeile trecute de vârsta de 30 de ani, cuplurile care se confruntă cu infertilitatea și viitoarele mămici trebuie să ia decizii pentru a-și realiza visurile în această perioadă crucială, când pandemia nu este sub control.
► Citește și: Sarcina după 40 de ani. Care sunt riscurile? Dar avantajele?
Pentru cuplurile care vor să aibă un copil, Wellenstein îi sfătuiește să nu încerce în viitorul apropiat, din cauza incertitudinii care se învârte în jurul COVID-19.
Există o serie de factori de risc, începând cu faptul că există pur și simplu mai puține metode de îngrijire disponibile în multe domenii, întrucât spitalele acordă prioritate persoanelor infectate cu Coronavirus, iar pentru femeile însărcinate, fiecare vizită la spital în timpul pandemiei reprezintă un risc suplimentar.
Nu este niciodată ideal să existe vreo boală infecțioasă în timpul sarcinii, a spus Wellenstein. A intra într-un spital, există risc atât pentru mamă, cât și pentru făt. Odată ce copilul este născut, știm cu certitudine că este expus riscului de infectare de la orice purtător cu care poate intra în contact.
Așteaptă până lucrurile vor reveni la normal
Este încă prea devreme pentru a face previziuni substanțiale ale natalității. Nu știm cât de mult va dura pandemia de anul acesta, care sunt efectele pe termen lung sau cât de drastic va fi modificată economia globală.
► Citește și: Încetaţi să mă mai întrebaţi când îmi va creşte burta! Doare oricum
Istoria are exemple de o creștere a natalității după câte o tragedie: generația istorică Baby Boom este compusă din cei născuți în anii de după cel de-al doilea Război Mondial din America, între anii 1946 și 1964. Savanții indică multe cauze, dar în general sunt de acord că, după acest eveniment, cuplurile au considerat că este mai realist să crească copii în situație de calm relativ și prosperitate economică în urma războiului.