Ipoteza se bazeaza pe faptul ca orgasmul femeii usureaza transportul spermei din vagin in trompele uterine pentru a fecunda ovulul.
In timpul orgasmului in afara placerii, femeia are si contractii ale uterului si ale vaginului. Orgasmul femeii, prin contractii, impinge mucoasa cervicala in vagin, aceasta revenind apoi in uter. Astfel, sperma este aspirata din vagin in uter impreuna cu mucoasa cervicala.
Cu toate acestea, studiile au aratat ca aceste contractii se pot produce si in lipsa orgasmului sau chiar excitatiei sexuale, dar cuplurile ar trebui sa incerce sa faca din conceptie un proces placut pentru ambii parteneri.
Bazandu-ne pe ipoteza ca spermatozoizii purtatori de cromozomi Y sunt mai rapizi decat cei purtatori de cromozomi X, exista doua scenarii posibile. Daca orgasmul femeii se produce dupa ce barbatul ejaculeaza, spermatozoizii sunt aspirati in uter, avand un drum mai scurt de parcurs. Astfel, se neutralizeaza diferenta de viteza dintre cele doua tipuri de spermatozoizi. In celalalt caz, cand femeia are orgasm inaintea barbatului, spermatozoizii vor trebui sa parcurga singuri drumul, intrucat dupa orgasm urmeaza o perioda de relaxare a uterului. Asadar, spermatozoizii purtatori de cromozom Y, avand o viteza mai mare, ii vor depasi pe cei cu cromozomul X, crescand probabilitatea nasterii unui baiat daca contactul sexual are loc aproape de momentul ovulatiei.