Sari la conținut

Ovulaţia – fotografiată pentru prima data în istoria omenirii

Vezi gGalerie foto

Fotografiile acestea vor face istorie – vă garantăm!

Imagini care prezintă cu acuratenţe ovulaţia la femei au fost capturate de Dr. Jaques Donnez, şeful departamentului de Ginecologie de la un spital din Brussels. Se crede că imaginile vor face istorie, cu atât mai mult cu cât acest fenomen se întâmplă destul de rar (de aproximativ 13 ori pe an, în cazul fiecărei femei) durează puţin (aproximativ 15 minute) şi nu este deloc “punctuală”, fiind aproape imposibil de surprins în fotografii.

Ironic este că Dr. Donnez a reuşit să captureze impresionantele fotografii în mod accidental, în timp ce se pregătea să facă o histeroctomie unei paciente de 45 de ani.

Imaginile ne oferă informaţii noi despre ovulaţie şi vor fi publicate în revista Fertility and Sterility. Dacă până acum se credea că ovulaţia are loc extrem de rapid, într-o manieră aproape explozivă, cu ajutorul fotografiilor lui Donnez s-a descoperit că poate dura chiar şi 15 minute.

“Eliberarea ovocitului din ovar este un eveniment crucial în reproducerea umană. Iar aceste imagini sunt extrem de importante în înţelegerea mecanismului”, a declarat Dr. Donnez.

În imagini se observă foliculul matur – un sac umplut cu lichid, situat pe partea superioară a ovarului, ce conţine ovulul.  Cu puţin timp înainte de eruperea ovulului, enzimele descompun ţesutul foliculului şi facilitează eliberarea acestuia. Ulterior, ovulul călătoreşte în tubul falopian până în uter, moment din care femeia are la dispoziţie o zi să rămână însărcinată.  Cu toate acestea, se poate ajunge la sarcină şi dacă în uter sau în cervix exista deja spermă înainte ca ovulaţia să aibă loc (aceasta poate “supravieţui” până la 3 zile)



 

Galerie foto

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!