Ovulatia este perioada fertila a femeii si perioada in care exista toate sansele sa ramai insarcinata in absenta altor cauze patologice, daca nu folosesti mijloace contraceptive.
Ovulatia reprezinta maturarea unul ovul din foliculul ovarian. La fiecare ciclu menstrual, mai multi foliculi ovarieni incep sa se dezvolte si sa se maturizeze sub influenta hormonilor glandei pituitare, dar un singur folicul se dezvolta complet. In timp ce ceilalti foliculi se retrag, foliculul dominant produce un ovul care este eliberat si care poate fi astfel fecundat.
In perioada ovulatiei, cantitatea de sange care ajunge la ovare creste, iar ovulul este transportat spre uter prin miscarea unor cili. Ovulatia apare de obicei la jumatatea ciclului menstrual. La un ciclu regulat de 28 de zile aceasta apare in ziua a 14-a.
Semne ale ovulatiei sunt mucusul cervical care are o consistenta apoasa pentru a permite spermei sa ajunga la ovul. Temperatura bazala a corpului creste. Unele femei pot sa prezinte usoare crampe abdominale. Cervixul este mai moale si deschis, sanii incep sa devina mai sensibili, iar apetitul sexual creste.
La un ciclu menstrual regulat de 28 de zile ovulatia incepe pe la mijloc, adica in zilele 13-15, cel mai adesea in a 14-a zi. Nu toate femeile au insa ciclu regulat, iar perioada de ovulatie variaza in functie de data inceperii ciclului menstrual. Ovulatia spontana apare de regula la femeile care au un ciclu neregulat, dar si femeile cu o menstruatie regulata pot avea episoade de ovulatie spontana.
Tot procesul ovulatiei este unul uluitor si perfect pus la punct in organismul femeii, dovedind ca intreg organismul lucreaza pentru a favoriza fecundarea ovulului.
Articole relationate
Amenoreea: Când lipsa menstruației poate fi un semn al sarcinii sau al altor probleme
Lipsa menstruației, cunoscută și sub denumirea de amenoree, este un simptom care poate avea multiple cauze. Deși primul gând al multor femei atunci când menstruația...
Cătina la bebeluși: beneficii, precauții și recomandări
Cătina este considerată un superaliment datorită conținutului său bogat în vitamine, minerale și antioxidanți. Deși este o alegere excelentă pentru stimularea...
Medicii avertizează: „Nu ne repezim zilele acestea în aglomerația de la spital căci copiii ar putea lua și o altă boală contagioasă”
În contexul supraaglomerării sălilor de urgență ale spitatelor pediatrice, medicii iau atitudine și transmit mesaje menite să îi îndemne să intervină asupra...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu