Parerea conform careia un medicament actioneaza doar in zona in care ne doare sau pentru rezolvarea unei anumite afectiuni este gresita. Medicamentele influenteaza si alte sisteme din organism, iar uneori pot avea impact asupra functionarii lor normale.
Este ceea ce demonstreaza si un nou studiu care arata ca antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) pot avea un impact asupra fertilitatii. Printre antiinflamatoarele nesteroidine cunoscute se numara si aspirina, ibuprofenul sau diclofenacul.
Sunt folosite pe scara larga in toata lumea si unele pot fi cumparate chiar fara reteta. Studiul a incercat sa verifice ipoteza conform careia aceste antiinflamatoare nesteroidiene inhiba ovulatia prin prevenirea ruperii foliculului, prevenind astfel eliberarea unui ovul matur (ovulatie).
Cercetarea care a fost prezentat la conferinta anuala European League Against Reumatism, a constatat ca antiinflamatoarele au inhibat ovulatia dupa doar 10 zile de utilizare.
Cercetatorii de la Universitatea din Bagdad au studiat un esantion de 39 de femei. Participantii au fost impartiti in patru grupuri si li s-a atribuit cate un medicament pentru administrare zilnica. Un grup de control a primit un placebo, iar celorlalte femei li s-a dat fie diclofenac, naproxen sau etoricoxib.
Tehnologia cu ultrasunete a fost utilizata pentru masurarea dimensiunilor ovarelor, grosimea endoteliala si sa evalueze diametrul foliculului ovulului dominant. Au fost masurate si nivelurile de progesteron.
Tratamentul a inceput in ziua 10 a ciclului menstrual al participantilor. Dupa 10 zile continue de medicamente, testele cu ultrasunete au fost repetate pentru a determina daca a avut loc ovulatia.
Cercetatorii au descoperit ca toate femeile din grupul de control au ovulat, dar ca ratele ovulatiei au fost mult mai mici pentru celelalte grupe de test. Doar aproximativ un sfert dintre cele care au luat naproxen si etoricoxib au ovulat. In grupul diclofenac, doar aproximativ 6 la suta dintre participante au ovulat.
Citeste si despre alte probleme de ovulatie.
Nivelurile de progesteron au fost masurate la sfarsitul procesului, iar antiinflamatoarele au fost asociate cu o scadere a nivelului de progesteron. Nivelurile scazute de progesteron sunt un alt factor al infertilitatii.
Ovulatia inhibata a fost considerata temporara - stoparea utilizarii antiinflamatoarelor putand face aceasta problema sa dispara.
Medicul Sami Salman de la Universitatea din Bagdad a spus: „asta reconfirma ceea ce altii au incercat sa spuna pana acum – ca antiinflamatoarele nesteroidiene care sunt folosite pe scara larga si pot fi cumparate fara prescriptie, nu lasa foliculul ovarian sa se rupa si de aceea femeile care iau aceste medicamente nu pot elibera un ovul spre a fi fertilizat.”
Un studiu anterior publicat a avut rezultate similare. Cercetatorii implicati in acesta au afirmat: "medicamantele antiinflamatorii non-steroidiene (AINS), utilizate pe scara larga datorita proprietatilor lor analgezice si antiinflamatorii, inhiba ovulatia constant la toate speciile de mamifere investigate pana acum."
Atentie deci daca vrei sa ramai insarcinata. Citeste pe prospectul medicamentelor pe care le ei daca fac parte din aceasta grupa de medicamente. Daca da, renunta la ele si substituie-le cu altele (sau cu solutii naturale).
Sursa foto: hepta.ro