In fiecare luna, corpul tau se pregateste pentru o posibila sarcina prin eliberarea hormonului de stimulare foliculara (FSH), care ajuta ovulele sa se maturizeze in foliculii individuali situati in ovare. Fiecare folicul produce estrogen, un alt hormon uman. In momentul in care acesta atinge un anumit nivel, apare ovulatia. Cand este produs indeajuns de mult estrogen – de obicei la 12 (pana la 18 zile de la ovulatie) – ovulul maturizat, mai mic decat varful unui ac, apare din folicului cel mai matur. Eliberarea ovulului este cunoscuta sub numele de ovulatie.
Vezi aici cum arata in realitate un ovul.
Cum se intampla?
Acumularea de estrogen in foliculi stimuleaza producerea unui val dintr-un al treilea hormon, hormonul luteinizant (LH). In termen de 24 de ore de la productia masiva de LH, ovulul iese din folicul si este imediat aspirat in trompele uterine. Intre timp, foliculul gol - numit acum corpus luteum - incepe sa produca un alt hormon, progesteron, care impiedica eliberarea altor oua pe durata ciclului. Corpul luteal functioneaza pentru 12 pana la 16 zile, dupa care va nivelul de progesteron scade si ciclul incepe din nou.
Cand am ovulatie?
Aproximativ o cincime din toate femei acuza dureri la nivelul abdomenului inferior, cunoscute sub numele de ovulalgie, atunci cand se produce ovulatia. Sensibilitatea sau disconfortul sanilor sunt, de asemenea, des intalnite. Cele mai multe femei au o secretie vaginala care este clara si oarecum elastica (se poate intinde intre degete), in zilele dinaintea ovulatiei. Kiturile care prezic ovulatia functioneaza prin indentificarea nivelului de hormon luteinizant dinaintea eliberarii oului, iar masurarea temperaturii bazale poate fi folosita ca un identificator pentru ovulatie.
Ce se intampla cu ovulul dupa ovulatie?
Asta depinde de fertilizarea sau nefertilizarea ovulului. In cazul in care ovulul este fecundat in termen de cateva ore de la eliberare, va calatori timp in jur de o saptamana prin trompele uterine spre uter, unde se va ingroapa in mucoasa uterina si va incepe procesul uimitor de dezvoltare a unui copil. Daca ovulul nu este fertilizat, acesta se va dezintegra dupa aproximativ 12 pana la 24 de ore si, fie se resoarbe in organism, fie este eliminat prin fluxul menstrual.