Sari la conținut

Pierderile repetate de sarcina

Pierderile repetate de sarcina reprezinta o situatie distincta in peisajul afectiunilor legate de infertilitate, deoarece implica crearea de sarcini care sunt ulterior pierdute in mod recurent. 
Fiecare pierdere de sarcina trebuie investigata in mod individual, insa daca acestea sunt recurente si ajungem  la trei sau mai multe pierderi de sarcina sunt necesare investigatii aprofundate. 
 
Cauze posibile ale pierderilor recurente de sarcina:
 
Cauzele genetice/cromozomiale
Analizele cromozomiale de sange arata o cauza genetica mostenita la mai putin de 5 % din cupluri. Translocarea (o parte a unui cromozom este atasata unui alt cromozom ) este cea mai frecventa anomalie cromozomiala mostenita. Desi un parinte care poarta o astfel de translocare nu este nimic iesit din comun, embrionul sau poate primi prea multa sau prea putina informatie genetica. Cand se intampla acest lucru apare de obcei un avort spontan. Cuplurile care se lovesc de acest tip de defect cromozomial sau de altele pot dispune de un diagnostic genetic pre- implantare si pot beneficia de fertilizarea in vitro.
Spre deosebire cauze genetice mostenite (rare), multe avorturi timpurii sunt cauzate de producerea aleatorie a unei anomalii cromozomiale in embrion. De fapt , 60 % sau mai mult dintre avorturile precoce pot fi cauzate de o anomalie cromozomiala aleatorie (de obicei, un cromozom lipsa sau dublat).
 
Varsta
Riscul unui avort spontan creste pe masura ce femeia are o varsta mai inaintata. Dupa 40 de ani, mai mult de o treime dintre sarcini sfarsesc prin avort spontan. Cei mai multi dintre acesti embrioni au un numar anormal de cromozomi.
 
Anomaliile hormonale
Progesteronul este necesar pentru o sarcina sanatoasa. Nu se stie inca cu exactitate daca progesteronul in cantitati mici (de multe ori numit deficit de faza luteala), poate provoca avorturi spontane repetate. Tratamentele pot include inducerea ovulatiei, suplimentarea cu progesteron sau injectii de hormon hCG (gonadotropina corionica umana) , dar nu exista dovezi care sa sustina eficacitatea acestor tratamente.
 
Anomaliile metabolice
Diabetul zaharat slab controlat creste riscul de avort spontan. Femeile cu diabet zaharat pot imbunatati rezultatele sarcinii daca zaharul din sange este controlat inainte de conceptie. Femeile care au rezistenta la insulina, cum ar fi femeile obeze si cele care au sindromul ovarelor polichistice au, de asemenea, rate mai mari de avort spontan. 
 
Anomaliile uterine
Modificarea anatomiei cavitatii uterine poate fi gasit la aproximativ 10% pana la 15 % dintre femeile cu pierderi recurente de sarcina. Anomaliile uterine congenitale includ un uter dublu, sept uterin, sau un uter in care s-a format doar o parte. Sindromul Asherman (tesut cicatricial in cavitatea uterina) , fibromul uterin sau polipii uterine sunt anomalii care pot provoca avorturi spontane recurente. Unele dintre aceste afectiuni pot fi corectate chirurgical.
 
Sindromul antifosfolipidic
Testele de sange pentru anticorpi anticardiolipinici si lupus anticoagulant pot identifica femeile cu sindrom antifosfolipidic, o cauza de 3% pana la 15 % dintre avorturile spontane recurente. Un al doilea test de sange efectuat cel putin 6 saptamani mai tarziu, confirma sau infirma diagnosticul. La femeile care au un nivel ridicat de anticorpi antifosfolipidici, sansele de reusita ale sarcinii sunt imbunatatite prin utilizarea de aspirina si heparina.
 
Trombolfilie
Tulburarile mostenite care cresc riscul unei femei de formare a cheagurilor de sange ( tromboza) pot creste riscul de deces fetal in a doua jumatate a sarcinii.
 
Cauze inexplicabile
Nici o explicatie nu se gaseste pentru  50% pana la 75 % din cuplurile cu pierderi recurente de sarcina .
 
 
Concluzie
Pentru cei care au pierdut o sarcina, trebuie stiut ca sansele ca urmatoarea sa fie in regula sunt de 60 % pana la 70 %. Se recomanda un stil de viata sanatos si suplimentarea cu acid folic inainte de a incerca o alta sarcina. Renunta la fumat, alcool si cofeina , fa exercitii fizice moderate si controlul ai grija sa ai o greutate normala. Este bine sa vezi si un psiholog care te va ajuta sa treci peste durere, furie, teama si neputinta, sentimente pe care probabil ca le ai in cazul pierderilor multiple de sarcina. 
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!