Pilula de a doua zi a implinit 15 ani de cand a fost aprobata ca solutie anticonceptionala. Desi s-a dovedit o alternativa eficienta pentru evitarea unei sarcini nedorite si o solutie la chiuretajul la cerere, statisticile arata ca pilula de a doua zi este folosite prea des si de prea multe femei, in conditiile in care acestea ar putea apela la alte solutii contraceptive mai putin agresive.
Aproximativ 1 din 9 femei tinere au folosit pilula de a doua zi. Rezultatele provin dintr-un sondaj care a chestionat 30,000 de femeile cu varste cuprinse intre 15 si 44 de ani. Unsprezece la suta ditre femei au spus ca au folosit pilula de a doua zi ca masura contraceptiva, in conditiile in care procentul celor care foloseau pilula era de doar patru la suta in 2002. De notat este faptul ca aceast medicament se elibereaza, in prezent, fara prescriptie medicala, in conditiile in care in urma cu 15 ani acesta era disponibila doar cu reteta. In prezent pilula se elibereaza fara reteta doar persoanelor peste 18 ani.
Efectele secundare ale pilulei de a doua zi
Popularitatea acestor pilule a crescut, desi utilizarea lor ar trebui strict limitata, mai ales ca urmare a campaniilor publicitare, pilula fiind deosebit de agresiva si cu efecte secundare serioase.
In cadrul studiului, jumatate dintre femeile care au folosit pastilele au spus ca au apelat la acesta solutie pentru ca au avut un contact sexual neprotejat. Restul au afirmat ca au folosit aceasta solutie contraceptiva din cazua unor incidente de genul prezervativ rupt sau pentru ca au uitat sa-si ia pilula contraceptiva pe care o folosesc uzual.
Afla mai multe despre contraceptia de urgenta
Pilula de a doua zi este diferita de pilula care opreste o sarcina in primele zile de evolutie (asa numtul plan C). Pilula de a doua zi - planul B, trebuie luata imediat dupa un contact sexula neprotejat si are scopul de a preveni ovulatia. Cel mai grav efect secundar este ca pilula de a doua zi perturba pentru doua, uneori chiar trei luni ciclul menstrual.
Studiul a mai constatat ca cel mai des pilula de a doua zi este folosita de femeile sub 20 de ani, si ca una din patru au apelat cel putin o data la aceasta metoda. Studiul arata ca una din cinci femei casatorite au luat pilula de a doua zi si ca au apelat la aceasta solutie de cel putin doua ori pe an. Studiul a dovedit ca 59 la suta dintre femeile prinse in esantionul de analiza au luat pilua o singura data, 24% de doua ori si 17 la suta de trei sau de mai multe ori.
Medicii avertizeaza ca pilua de a doua zi este extrem de toxica si ca femeile care apeleaza la aceasta masura ar trebui sa opteze pentru alte formula contraceptive. Recomandarea medicilor este ca pilula sa nu fie folosita decat o data pe an.