Un concurs recent organizat de sungravida.ro, impreuna cu cyclotest baby a fost o provocare. Provocarea pe care am adresat-o direct doamnelor era aceea de a ne raspunde daca un copil trebuie sa vine pe lume cand vrea el, sau cand vrem noi.
Raspunsurile ne-au bucurat! Cele mai multe dintre prietenele noastre au spus ca un copil trebuie s avine planificat si cand vor parintii lui. Si noi credem la fel.
Iata cateva din raspunsurile prietenelor noastre.
Cristina: "In zilele noastre mi se pare absolut normal ca o sarcina sa fie planificata. Este mult mai bine asa, pentru ca in acest fel scade riscul surprizelor neplacute". Danyielle este mult mai explicita si spune: "Sincer, eu cred ca o sarcina trebuie planificata, macar cu aproximatie. Noi cel putin la prima sarcina asa am facut. Am planificat-o, in sensul ca ne-am gandit cam cand am vrea sa avem un copil, in ce an... Nu ne-am propus sa se nasca neaparat intr-o anumita luna. Pur si simplu am zis ca ar fi timpul si ne-am pus pe treba. In doua luni, am ramas insarcinata, de cand ne-am gandit ca ar fi bine sa raman insarcinata".
Suntem de acord cu ce ne spune Danyielle dar am mai adauga ceva. O sarcina planificata inseamna o vizita la medic, un set de analize, un tratament cu acid folic inainte de a concepe copilul, renuntarea la fumat si la alcool, evaluarea starii generale de sanatate a viitoarei mame si, daca exista elemente care indica ca fiind necesar, o serie de teste suplimentare de compatibilitate genetica intre soti, mai ales incazul incare in familiile celor doi exista cazuri cu afectiuni congenitale.
Dizzyy continua discutia si spune: "Mi se pare mai bine sa o planifici pentru ca in acest fel vei fi pregatita din toate punctele de vedere si nu vei avea regrete. Eu sunt acum insarcinata in opt luni si am planificat sarcina... Ma gandesc ca persoanele care concep un copil fara sa planifice asta nu se simt tocmai confortabil". Cryss concluzioneaza foarte bine si spune: "Mi se pare absolut normal ca un copil sa fie planificat, pentru ca un copil nu este o jucarie si sunt foarte multe lucrurile care trebuie gandite, stabilite si planificate ca sa aduci un copil pe lume".
Dana si Denisa au inteles exact care este sensul planificarii unui copil. Planificarea inseamna ca ai confirmarea ca esti sanatoasa. A fi parinte nu este un fel de serviciu, la care poti renunta cand ai o problema, este o "treaba" complexa care dureaza toata viata, fara vacanta, fara concediu.
Sim pune punctul pe i: "Un copil trebuie sa vina pe lume atunci cand te simti prgatita... Iar pentru asta este necesar ca venirea pe lume a copiilor sa fie planificata".
Ne-a placut raspunsul primit de la Anca Cojocari: "Am o fetita de un an si patru luni, care a fost planificata cu sapte ani inainte de nasterea ei, deci cred ca planificarea are nevoie si de ajutorul lui Dumnezeu... ". Ideea este continuata de Geodmtr: "Nu consider ca o sarcina trebuie planificata, daca iti doresti cu adevarat un copil, atunci te pregatesti din toate punctele de vedere pentru venirea pe lume a bebelusului...". Mariana Branescu intareste ideea grupului care vede in planificara unui copil un demers nu tocmai necesar: "Un copil trebuie planificat in cazul celor care au dificultati materiale, probleme de sanatate. Cei care le au pe toate, nu trebuie sa planifice venirea copilului pe lume".
Intervin in discutie si spun un singur lucru. Planificarea sarcinii presupune unele investigatii minime care stabilesc detalii importante pentru bunul mers al sarcinii, de la prezenta sau absenta unor anticorpi in sangele matern, pana la factorul Rh, de la starea de sanatate a mamei - glicemie, tensiune arteriala, pana la eventualele anomalii tacute ale uterului si overelor viitoarei mame.
O sarcina planificata este mai usoara si mai comoda pentru viitoarea mama, pentru ca exista o evaluare generala si pentru ca nimic din cele ce se pot intampla nu te pot lua prin surpindere. Si nu in ultimul rand planificarea sarcinii este garantia ca mama poate duce fara probleme sarcina. Toate acestea sunt esentiale si fac diferenta intre a avea un copil si a nu avea, si mai ales intre a avea un copil sanatos si unul cu probleme. Fundamentala diferenta, nu?