Sari la conținut

Pot detergentii sa reduca fertilitatea?

Daca esti innebunita dupa curatenie si dupa produsele de curatat poate ar fi mai bine sa o lasi mai incet in timpul sarcinii sau cel putin sa apelezi la detergenti naturali.

Doua chimicale gasite pe scara larga in produsele pentru curatenie (ADBAC si DDAC) sunt vinovate de scaderea fertilitatii. Studiul a fost facut pe soareci de catre Dr. Terry Hrubec de la Virginia-Maryland College of Veterinary Medicine si vine in completarea altor studii care atesta influenta negativa a chimicalelor folosite pe scara larga in afectarea fertilitatii la animale si oameni.

Daca despre bisfenol A (BPA) folosit in ambalajele de plastic se stie deja ca are un efect direct asupra capacitatii de reproducere (un articol special dedicat acestui subiect poti citi aici), iata ca a venit si randul substantelor din produsele de curatenie sa fie incadrate la riscuri asupra fertilitatii.

ADBAC (clorura de alchil-dimetil-benzil-amoniu) si DDAC (clorura de amoniu dimetil didecil) sunt prezente intr-un numar mare de produse de curatenie cu care venim in contact in fiecare zi, de la produse casnice de curatat si dezinfectat, la substante dezinfectante pentru maini, balsam de rufe sau chiar in produse cosmetice.  Studierea lor a relevat efecte directe negative asupra fertilitatii la soareci insa, din pacate, efectele asupra oamenilor sunt necunoscute inca.

Este foarte interesant cum a fost remarcat pentru efectul negativ al acestor substante. Dr. Hrubec a observat ca soarecii din laboratorul institutului au inceput sa prezinte o scadere a puterii de reproducere. In acelasi timp ea a observat ca personalul laboratorului isi dezinfecta mainile cu un produs care continea ADBAC si DDAC inainte de a lucra cu soarecii.

Este ceea ce a facut-o sa demareze un studiu asupra acestor substante si sa constate ca femelele soarece expuse la ADBAC si DDAC (care apartin unei clase de chimicale numite compusi cuaternari de amoniu) au inregistrat timpi mai mari pana la a ramane insarcinate si cand au ramas insarcinate au nascut mai putini pui. Mai multe, 40% dintre femelele expuse la aceste chimicale au murit in timpul sarcinii sau in timpul nasterii.

Desi efectul asupra soarecilor a fost clar demonstrat, nu se poate spune cu exactitate ca acelasi tip de efect poate fi resimtit de catre oameni.  Dar exista motive de ingrijorare la care se adauga si faptul ca acesti compusi se regasesc pe scara larga in produsele casnice de curatenie.

Compusii au aparut in anii ’60 inainte ca textele de toxicitate sa fie standardizate si nu au fost niciodate supuse unor teste riguroase.  Dr. Hrubec  a tras un semnal de alarma si a aratat ca “daca aceste chimicale sunt toxice pentru oameni, ar putea contribui la declinul fertilitatii sesizat in ultimele decade, la fel ca si cresterea necesitatii tehnologiilor de reproducere asistata, cum ar fi fertilizarea in vitro (FIV).”

Si cum asta nu este totul, un alt studiu publicat mai devreme in acest an a aratat ca substante chimice gasite in pasta de dinti si crema de soare pot interfera cu functia spermei, afectand fertilitatea. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!