Sari la conținut

Prea multe exercitii nu ajuta la fertilitate

Nu respira usurata spunandu-ti ca stiai tu ce stiai cand te-ai hotarat sa nu faci miscare. Articolul de fata este despre miscarea fizica in exces si nicidecum despre miscarea zilnica sanatoasa pe care trebuie sa o faci.

Daca te gandesti la metode sa iti imbunatatesti sanatatea si fertilitatea, exercitiile fizice pot fi parte a planului de viata sanatos. Si totusi, daca faci prea multe, risti sa faci mai mult rau decat bine.

Unele studii au aratat ca „prea multe” exercitii pot interfera cu fertilitatea. Nu se aplica numai femeilor care fac exercitii drastice pentru a slabi si ajung sa aiba cicluri neregulate, ci si celor care fac miscare intensa pentru a se intretine si au cicluri menstruale normale.

Este adevarat ca pe de alta parte, obezitatea poate duce la o fertilitate scazuta. Pentru a combate obezitatea, este necesara o combinatie de dieta si exercitii. Exercitiile regulate pot scadea stresul, care este important cand incerci sa faci fata infertilitatii.

Deci, cat de multe exercitii inseamna prea mult?

Si, mai ales, cum pot duce ele la infertilitate? Conform unei analize de studii (un soi de studiu al altor studii) se arata ca: „in unele studii epidemiologice, mai mult de sapte ore pe saptamana de exercitii aerobice au fost asociate cu infertilitatea ovulatorie. La femeile care urmeaza proceduri de fertilizare in vitro, patru sau mai multe ore de exercitii intense efectuate de-a lungul anilor au fost asociate cu rezultate slabe.”

Prea mult exercitiu pare sa afecteze ovulatia, si exista cateva teorii cu privire la de ce se intampla acest lucru.

Un rezultat posibil al prea multor exercitii este un defect faza luteala. Faza luteala este perioada de timp dintre ovulatie si menstruatie. Aceasta perioada de timp este cunoscuta si sub numele de "asteptarea de doua saptamani ",si are in mod normal intre 12 si 16 de zile. O faza luteala scurta poate interfera cu obtinerea unei sarcini.

Citeste si despre metode naturale de a creste fertilitatea. 

In mod normal, nivelul de progesteron ramane ridicat in aceasta perioada, pentru a permite unui ovul fecundat sa se ataseze la mucoasa uterina. Nivelurile scazute de progesteron (cauzate de defectul de faza luteala) pot interfera cu implantarea unui ovul fertilizat, ceea ce duce la infertilitate.

Un alt motiv potential pentru care exercitiile pot induce infertilitatea este ca hormonii responsabili pentru reglementarea sistemului de reproducere feminin - GnRH, LH, FSH si estradiol - se schimba in moduri care interfereaza cu ovulatia.

Uneori din cauza exercitiilor intense apar modificari in nivelurile de leptina, care regleaza apetitul si metabolismul. In cazul in care apetitul este scazut, este posibil sa nu mananci suficient, ceea ce poate interfera cu ovulatia regulata.

Este, de asemenea, posibil ca femeile care fac exercitii  mai mult de 7 ore pe saptamana sa manance mai putin. Nu mananca destule grasimi sanatoase, pierd in greutate rapid, iar o greutate sub liniile directoare de greutate recomandate pentru inaltimea ta poate afecta ovulatia.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!