Sari la conținut

Pregateste-te pentru sarcina

Credem ca o sarcina planificata este cea mai buna cale prin care poti avea un copil sanatos. O sarcina planificata inseamna ca vei putea sa duci la bun final sarcina si ca organismul tau o sa faca cu bine fata efortului pe care il presupune o sarcina.

Ce inseamna insa planificarea unei sarcini? Planificarea unei sarcinii inseamna mai mult decat sa renunti la anticonceptionale dupa ce ai decis ca este momentul sa ai un copil.

Pregatirea pentru sarcina inseamna un control amanuntit al starii de sanatate, control care trebuie efectut inainte de intreruperea medicatiei anticonceptionale.

Iata care sunt investigatiile obligatorii.
 

  • Controlul presiunii sangvine
  • Controlul valorii glicemiei si confirmarea ca aceasta este in limite normale
  • Evaluarea greutatii corporale si inscrierea acesteia in valoarea normala

Greutatea corporala este unul din factorii care influenteaza major fertilitatea, dar si bunul mers al sarcinii. Uneori o dieta si cateva kilograme in plus sunt cel mai bun mijloc pentru cresterea sanselor de a concepe un copil. O greutate corporala normala este cu atat mai necesara cu sarcina implica acumularea de kilograme in plus. Femeile care depasesc greutatea normala acumuleaza in medie cu circa 20% mai multe kilograme in cursul sarcinii, kilograme de care acestea scapa foarte greu dupa nastere. Si problema nu este doar una estetica, riscul unor afectiuni care au ca punct de plecare kilogramele in plus, fiind maxima.

Vitamine prenatale




  • O verificare a vaccinurilor si eventual un rapel impotriva tetanusului. Asta pentru ca infectia cu tetanus este foarte grava in cursul sarcinii, putand compromite sarcina, in conditiile in care prevenirea inseamna o banala injectie.
  • Un alt vaccin util este cel impotriva gripe, rubeole si hepatitei B si C. Preventia este extrem de utila, iar imunizarea se instaleaza in doar doua luni, in cazul hepatitei, si doua saptamani pentru celelalte.
  • O alta conditie este aportul crescut de acid folic care la modul ideal trebuie sa inceapa cu o luna de zile inainte de comceptie si sa continue cel putin doua luni dupa conceptie, respectiv pe parcursul primelor doua luni de sarcina.
  • O alta conditie este aportul crescut de vitamina D pentru sustinerea procesul de embrogeneza si pentru capacitatea acesteia de a sustine eficient sistemul imunitar.


Aproape totul despre spermatozoizi

Un alt detaliu care trebuie avut foarte serios in vedere este acela ca un copil are nevoie de doi parinti pentru a fi conceput. Asa ca daca este necesara pregatirea mamei si pregatirea tatalui este o conditie.

  • Barbatii care se pregatesc sa devina tati trebuie sa adopte o dieta care sa asigure necesarul zilnic de zinc si sa limiteze la minimum posibil consumul de alcool. Ambele cerinte menajeaza ADN-ul spermatozoizilor si sunt garantia unui copil sanatos.
  • Uneori este necesar ca viitori parinti sa faca analize suplimentare care sa stabileasca compatibilitatea cromozomiala, mai ales in cazul celor care sunt purtatori de anomali genetice.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!