Sari la conținut

Probleme cu ovulatia

In timpul ovulatiei un ou este eliberat dintr-un singur ovar. Oul este captat apoi de fimbriile trompei uterine si impins de miscarile acesteia spre cavitatea uterina. Daca de-a lungul calatoriei sale spre uter este fecundat el se va culcusi in stratul care captuseste cavitatea uterina si sarcina va incepe.

Sansele unui cuplu tanar si fertil de a concepe un copil prin contact sexul in preajma ovulatiei sunt de aproximativ una la cinci in decursul fiecarei luni.

Aproximativ 20% dintre cupluri intampina dificultati in a concepe. In majoritatea cazurilor aceste cupluri pot fi ajutate prin tehnica reproducerii asistate. In jur de 40% dintre cazurile de infertilitate sunt datorate femeii si constau in incapacitatea de a ovula si anomaliilor trompelor uterine sau a uterului.

Ciclul menstrual este rezultatul actiunii unor glande endocrine si a hormonilor secretati de acestea. Pentru ca ovulatia sa aiba loc o parte a creierului denumita hipotalamus trimite comanda glandei hipofiza situata in apropiere, sa secrete hormoni care vor determina ovarele sa inceapa maturarea foliculilor ovarieni in vederea eliberarii ovulelor. Ciclurile neregulate sau absente pot indica absenta sau neregularitatea ovulatiei.

Varsta femeii este de asemenea un factor de fertilitate. Sansa de a ramane insarcinata pentru o femeie cu varsta de peste 40 de ani este doar de 5% la fiecare ciclu menstrual. Acest lucru s-ar parea ca se datoreaza imbatranirii ovulelor. La nastere o femeie are intreaga cantitate de oua in ovare si, pe masura ce timpul trece acestea devin mai putin viabile. Alte dificultati ce pot aparea la femeile in varsta include riscul de avort si anomalii genetice ale viitorului nou-nascut.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!