Varsta este, de departe, cel mai important factor al fertilitatii. Nici cele mai avansate tratamente de stimulare a functiei de reproducere nu pot da inapoi ceasul biologic. Majoritatea cercetatorilor sunt de parere ca o femeie ajunge la apogeul statusului sau fertil intre 20 si 30 de ani, urmand apoi o perioada in care cantitatea si calitatea ovulelor incep sa sufere un declin. Declinul nu este major, pana la 40 de ani, dar exista. Dupa varsta de 40 de ani declinul este rapid si major.
Asa ca daca ai implinit deja 30 de ani, nu este cazul sa te gandesti la o sarcina abia peste 10 ani. Varsta de 35 de ani este maxima cea mai potrivita, fiind si varsta la care aproximativ trei treimi dintre femei pot concepe un copil fara tratament. La 40 de ani doar jumatate dintre femei pot concepe fara ajutorul medicului, iar la 45 de ani procentul scade la 10%.
Riscul de avort creste si el odata cu inaintarea in varsta. La 35 de ani, una din cinci sarcini se incheie cu un fat decedat. La 42 de ani, trei din cinci femei insarcinate sufera aceasta drama, arata un studiu efectuat pe un esantion de 500.000 de gravide.
Renunta la fumat! femeile care fumeaza isi diminueaza sansele de a ramane insarcinate la orice varsta. Expunerea ovulelor la nicotina inseamna atat o calitate redusa a lor, cat si reducerea ovulelor viabile. Renuntarea la acest viciu, iti reface o mare parte din capacitatea de a concepe in circa un an de zile.
Pastreaza-ti greutatea normala. Si un plus de kilograme si un minus pot avea efecte asupra fertilitatii. Cele mai multe din femeile care nu au o greutate normala nu au ciclul menstrual regulat, iar acesta este cel mai bun semn care indica probleme legate de fertilitate, pentru ca anunta un intreg dezechilibru hormonal.
Evita medicamentele. Medicamentele luate "dupa ureche", dar si tratamentele naturiste iti pot distruge visul de a deveni mama. Anumite substante inhiba productia organismului de LH (hormonul luteinizant) si hormonul care stimuleaza foliculii (FSH), esentiali in functia de reproducere a unei femei. Acesti dusmani de temut sunt steroizii (astm, artrita reumatismala), metoclopramidul (probleme gastrointestinale) si fenotiazinele (anxietate).
Pilulele contraceptive, utilizate ani de-a randul, afecteaza capacitatea de conceptie, dar doar temporar. Mai exact, dupa incetarea administrarii, ai putea fi nevoita sa astepti circa cinci luni pentru a avea din nou o ovulatie regulata.
Citeste si:
Vitaminele cresc fertilitatea
O parte din suplimentele naturale din ierburi iti pot lasa si ele ovulul nefecundat. Este vorba despre ginkgo biloba, echinaceea sau sunatoarea, plante pe care le poti evita daca ai probleme cu conceptia.
Testeaza-te! Este un test care implica anumite conotatii psihologice, dar care este foarte util daca vrei sa stii cum stai cu adevarat. O serie de investigatii pot stabili exact numarul foliculilor activi din ovare si iti pot sune cu precizie de 6-12 luni, momentul in care seria acestora o sa se termine. Ai sa stii care este intervalul de varsta in care vei intra la menopauza. Nu-i confortabil, dar este util, pentru iti vei cunoaste potentialul, scrie msn.com.
Pe langa toate acestea, unregim de viata sanatos, o dieta echilibrata si un tonus psihic bun, in mod constant, sunt aliati pretiosi care iti pot prelungi perioada fertila.