Dorinta de a avea copii ne este scrisa in codul genetic. Nevoia de a implini aceasta dorinta, mai ales in cazul celor care nu au copii si care stiu ca au probleme legate de fertilitate, aduce o serie de suferinte de natura psihologica cu efecte asupra vietii de zi cu zi.
Exista numeroase studii care arata cat de grave sunt efectele infertilitatii asupra psihicului femeii, mai ales in cazul celor care isi doresc sa devina mame, dar sunt in imposibilitatea de a concepe un copil. Studii recente au aratat ca aceste femei sunt doua ori mai susceptibile de a ajunge la spital pentru alcoolism, si au cu 47 la suta mai multe sanse de a dezvolta un sindrom schizofrenic.
Medicii sustin ca infertilitatea feminina trebuie considerata o boala si tratata ca atare, mai ales ca riscul unor afectiuni colaterale care decurg din infertilitate este foarte mare. Cele mai des intalnite sunt problemele psihiatrice, inclusiv abuzul de alcool, schizofrenie, dar si depresie, comportament obsesiv-compulsiv, tulburari de alimentatie.
Specialistii cau au facut acest studiu, bazat pe analiza pe termen lung a unor esantioane de femei care au avut si care nu au putut avea copii a dovedit ca infertilitatea feminina este o afectiune in sine. Numarul femeilor care au probleme de fertilitate este in continua crestere, iar problema tinde sa devina una care genereaza la randul ei probleme de sanatate publica.