Cauzele sunt numeroase, si pleaca de la convingeri religioase, pana la lipsa de compatibilitate intre medicament si organismul utilizatorului. O alta categorie a renuntat pentru ca in urma proriilor documentari a ajuns la concluzia ca pilulele contraceptive o supun la riscuri prea mari. Efectele secundare ale pilulelor a fost un alt motiv serios pentru care femeile au renuntat la acestea, dar si faptul ca fiind preparate pe baza de hormoni efectele secundare pe termen lung nu au fost nici analizate, nici pe deplin intelese.
Pilulele contraceptive pot afecta memoria
Pilulele contraceptive din generatia a treia vor fi treptat retrase din fabricatie. Principalul motiv este riscul prea mare de flebita si embolie pulmonara, precum si incidenta mare a efectelor adverse grave. In Franta sunt inregistrate, spre exemplu intre 10 si 30 de decese pe an, ceea ce este nesemnificativ comparativ cu numarul total al femeilor care folosesc contraceptive orale, dar este greu de acceptat faptul ca pilulele din a doua generatie au un risc mult mai mic decat cele din generatia a III-a si sunt si mai bine tolerate.
In ceea ce priveste pilulele din generatia a IV-a ele au fost concepute pentru a se evita unele dezavantaje ale contraceptivelor orale, reducandu-se la minimum doza de estrogen, responsabil pentru efectele adverse, uneori grave.
Cele mai bune metode contraceptive
Efectele secundare ale medicamentelor contraceptive din prima generatie, cu doze mari de estrogen produc umflarea sanilor, greata, dureri de cap si tulburari vasculare. Pastile din a doua generatie, aparute in anii '70, contin progesteron si doze mai mici de estrogen. Efectele neplacute sunt mai mici, la fel si riscul de tromboza venoasa. Pastile din a treia generatie au fost vandute incepand cu '90. Acestea contin trei hormoni noi, care ar fi trebuit sa aiba un efect mai putin agresiv, sa reduca acneea si riscul crstreii in greutate, precum si un plus de siguranta cardiovasculara. Ulterior s-a dovedit ca acestea sunt chiar mai riscante decat cele din generatiile anterioare, motiv pentru care productia lor va inceta.
Contraceptia de urgenta
Pastilele din a patra generatie sunt cele mai recente. Acestea folosesc progesteron, in principal, iar efectele secundare sunt in general identice cu cele din generatia a treia, desi ceva mai atenuate.
Una peste alta se pare ca cu aceste categori de medicamente s-a ajuns intr-un punct mort din care nu se mai poate inainta fara ca efectele negative sa fie mai mari decat beneficiile. Reactia publicului, depsre care vorbeam la inceputul articolului, este efectul acestui capat de drum. Desi ar fi necesar de enuntat alternative se pare ca este greu de spus ce se poate face de aici inainte. Alternativele sunt evidente: revenirea la metodele clasice de contraceptie (sterilet, prezervativ, metoda calendarului) sau abstinenta.