Sari la conținut

Sarcina după 40 de ani. Care sunt riscurile? Dar avantajele?

Similar situaţiei din Occident, vârsta medie la care femeile din România aleg să devină mame a crescut din 1990 până acum, ajungând la 27 de ani, chiar 28 de ani în mediul urban, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, citate de Mediafax.

► Citeşte şi Mama la 50 de ani

În plus, potrivit unei clinici private de profil din Capitală, media din Bucureşti depăşeşte 29 de ani.

"Femeile vor o carieră, siguranţă financiară, şi abia apoi se gândesc să facă şi un copil. Emoţional, multe persoane, bărbaţi şi femei deopotrivă, nu sunt pregătite pentru responsabilitate, angajament şi schimbarea stilulului de viaţă, inevitabil în contextul în care apare un copil. Totuşi, trebuie să ţină cont însă de curbele de fertilitate pe care le are femeia, dar şi de predispoziţia la infertilitate a bărbatului.”, a declarat dr. Chadi Muheidli, medic obstetrică-ginecologie, specialist în reproducere umană asistată.

În acest context, este uşor de realizat că şi numărul femeilor care decid să devină mame după 40 de ani este în creştere. Este bine, este rău? Noi credem că fiecare vârstă are avantajele şi dezavantajele ei. Iată, însă, ce spun specialiştii despre decizia de a deveni mamă după 40 de ani.

Sarcina după 40 de ani – Dezavantaje

Şanse mai mici de concepere

În primul rând, “după 40 de ani” include mai multe praguri: 40-45, 45-50, 50-55 etc. Conform specialiştilor, șansele de a rămâne gravidă natural la 40 de ani sunt mult mai scăzute decât în anii anteriori, dar nu imposibile. Pe de altă parte, însă, după 45 este aproape imposibil să mai concepi un copil pe cale natural.

Conform statisticilor, șansele de a rămâne gravidă la 40 de ani sunt de 25%, în timp ce la vârsta de 43 de ani – 10 %, iar la 44 acestea se micșorează până la 1.6 %. Și vorbim strict de concepere pe cale naturală, iar explicaţia este destul de simplă: odată cu înaintarea în vârstă, numărul de ovocite scade semnificativ și, odată cu el, și fertilitatea. Mai mult, nu doar numărul de ovocite afectează fertilitatea, ci și calitatea acestora. După vârsta de 40 de ani, ovulele ce urmează a fi eliberate lunar de către ovare sunt mult mai predispuse la a avea probleme structurale (anomalii cromozomiale).

Există o scădere abruptă a fertilităţii, în pragul vârstei de 40 de ani. Oricum, şansele de a rămâne gravidă la 41 sunt semnificativ mai mari decât la 43, explicăJulia Jhonson, specialist în infertilitate La Umass Memorial Medical Center.

Risc mai mare de sarcină cu probleme

Riscul de a experimenta o parte dintre problemele enumerate mai jos sunt de două ori mai mari decât la o gravidă mai tânără:
•    Naștere prematură.
•    Hipertensiune arterial
•    Diabet gestațional;
•    Pre-eclampsie;
•    Placenta Previa;
•    Placenta Abruptio;
•    Fătul se poate afla într-o prezentație dificilă la naștere;
•    Bebelușul se poate naște cu o greutate mică;

Mai mult, şi în cazul unui parter mai în vârstă şansele de a concepe un copil sănătos pot scădea uşor. Deşi, teoretic, bărbaţii pot deveni tătici şi la 60 sau la 70 de ani, sperma suferă modificări, în timp. Sperma bărbaţilor mai în vârstă prezintă un risc ridicat de transmitere a anomaliilor genetice. În ultimii ani, prin intermediul studiilor s-a descoperit că poate exista o legătură de tip cauză-efect între vârsta înaintată a tatălui, Sindromul Down, schizofrenie şi autism.

Sarcina după 40 de ani – Avantaje

În mod normal, până la 40 de ani ai avut mai multe şanse să vezi lumea şi să te maturizezi din punct de vedere psihic într-atât încât să ştii de ce are nevoie un copil, cum trebuie crescut şi educat pentru a fi fericit.

La această vârstă, eşti mai stabilă din punct de vedere financiar şi mai mulţumită cu tine însăţi, pentru că ai reuşit să ajungi în punctul maxim al carierei fără să fi fost nevoită să îţi împarţi timpul şi cu meseria de mamă. 

Mai mult, până acum, ai avut timp să cunoști și să alegi persoana potrivită ce va deveni tatăl copilului tău, v-ați consolidat relația și puteți fi siguri că nimic nu vă poate zdruncina planurile.

Noi nu suntem în măsură să spunem la ce vârstă este cel mai bine să devii mamă. Este clar că, din punctul de vedere al sănătăţii, cu cât concepi mai devreme, cu atât este mai bine. Numai că, în luarea acestei decizii, trebuie să se ţină cont de mai mulţi factori – stabilitate cu partenerul, maturite psihică şi, eventual, o uşoară stabilitate financiară. Poate că echilibrul se obţine cumva din combinarea tuturor acestor factori, dar nu suntem noi în măsură să stabilim.

► Citeşte şi Varsta ideala pentru a avea copii si varsta la care ii facem

► Citeşte şi Cand sa devii mama - mai devreme sau mai tarziu?

Noi nu spunem decât atât: felicitări, dacă eşti mamă! Este cea mai bună decizie pe care ai fi putut să o iei!

Sursa foto: Pexels

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!