Cand am auzit prima data de acest procedeu, mi s-a parut extrem! Nu neaparat prin prisma procedurii in sine, ci prin cea a faptului ca o femeie hotaraste categoric sa nu mai poata avea copii niciodata in viata ei.
Daca ai avut trompele legate, iar acum te-ai razgandit si totusi vrei sa ai un copil, afla ca nu esti singura. Se pare ca mai mult de 25 la suta din femeile care apeleaza la legarea trompelor se razgandesc mai tarziu in viata si mai vor sa faca un copill. Exista vesti bune si vesti proaste despre conceperea dupa ligaturarea trompelor uterine. Vestea buna este ca multe femei pot ramane gravide. Vestea proasta este ca aceste femei se confrunta cu o rata de succes mult mai mica decat femeile care nu au avut tuburile ligaturate. In prezent, exista doua metode de a ramane insarcinata cu trompele legate.
Metoda 1
Dezlegarea trompelor. Ligaturarea trompelor uterine este o interventie chirurgicala care poate fi inversata pentru unele femei. In timpul acestei proceduri, trompele uterine sunt reconectate si se restabileste calea de la ovare la uter. Acest lucru permite traficul in ambele sensuri. Ovulul poate intra in uter si sperma poate intra in trompele uterine pentru a ajunge la ovul.
Factori de influentare
Exista anumiti factori care pot face reconectarea imposibila. In cazul in care trompele uterine sanatoase ramase nu sunt suficient de lungi, acestea nu mai pot fi reconectate. Similar, in cazul in care tuburile ramase sunt deteriorate, procesul poate sa nu functioneze. In cele din urma, tesutul cicatricial poate bloca complet sau partial ovulul si sperma sa se intalneasca. Pot fi necesare deci mai multe proceduri, cum ar fi de exemplu cea prin care se incearca elimnarea tesutului cicatricial.
Metoda 2
Gandeste-te la fertilizarea in vitro. Daca inversarea ligaturarii trompelor uterine nu poate fi facuta, sau in cazul in care nu vrei sa treci printr-o interventie chirurgicala, poti incerca fertilizarea in-vitro. In timpul acestei serii de proceduri, ovulele sunt recoltate si fertilizate cu sperma partenerului intr-un laborator. Embrionii fertilizati sunt apoi introdusi direct in uter, sarind peste etapa facuta de trompele uterine.
Factori de influentare
Intelege dezavantajele fertilizarii in vitro. Rata de succes pentru fertilizarea in vitro este redusa, la doar aproximativ 10 la 25 la suta, in functie de femeie. Procedura este, de asemenea. Totusi, multe cupluri au avut succes cu aceasta procedura. Statistic insa, cele mai multe cupluri nu au succes cu fertilizarea in vitro pana la a treia sau patra incercare.
Citeste un scurt ghid despre ovulatie.
Avertismente
Realizeaza ca sarcina poate sa nu apara la primul ciclu de FIV; ca si in cazul unei conceptii normale, sarcina FIV nu este sigura de fiecare data cand embrionul ajunge in uter.