Sari la conținut

Sarcina nedorita, risc mare de depresie

Nu numai depresia, dar si alte probleme de sanatate mentala se afla intre riscurile inregistrate de femeile care au sarcini nedorite. Interesant este faptul ca optiunea de a avorta nu scade acest risc. Rezultatele apartin unuia dintre cele mai noi studii stiintifice.

Cercetatorii au descoperit ca o sarcina nedorita creste semnificativ riscul de a avea probleme de sanatate mentala, iar acest risc crescut se mentine indiferent daca femeia alege sa aiba un avort sau sa continue cu sarcina.

Raportul este o sinteza realizata de Academy of Medical Royal Colleges din Marea Britanie pe baza a 44 de studii anterioare. Rezultatele au fost sintetizate din datele a sute de mii de femei implicate in aceste studii.

Daca incidenta de depresiei si anxietatii in populatia generala este de 12%, aceasta creste la o treime la femeile care au o sarcina nedorita!

O sarcina nedorita poate cauza probleme de sanatate mentala atat pe fondul unor probleme pre-existente ale femeii sau drept urmare directa a sarcinii. Sau in urma combinatiei celor doua. Expertii au descoperit ca femeile care au avut un istoric de probleme de sanatate mentala inainte de a avea un avort au fost mai susceptibile de a suferi probleme dupa procedura .

Printre factorii care pot creste riscul de a avea probleme de sanatate mentala se numara presiunea partenerului de a face avort, evenimentele stresante sau atitudinea femeii fata de avort.

Cercetatorii spun ca in viitor ar trebui pus accentul pe impactul pe care il are o sarcina nedorita asupra sanatatii psihice a femeii, mai degraba decat pe studiul impactului avortului asupra sanatatii mentale. Evident, avortul in sine este o experienta traumatizanta, insa se pare ca tulburarile psihice isi au radacinile in impactul adus de faptul ca femeia ramane insarcinata fara a-si dori acest lucru.

Profesorul Sir Neil Douglas, presedinte al Academy of Medical Royal Colleges a declarat ca Academia recunoaste ca studiul a atins o zona complexa si contreoversata, in care, de-a lungul timpului au aparut numeroase cercetari contradictorii, insa spune ca Academia sprijina acest studiu de inalta calitate si sustine rezultatele sale.

Analiza realizata in Marea Britanie este considerata una extrem de importanta.

Iata un motiv in plus pentru care trebuie ca educatia sexuala sa fie facuta pe scara cat mai mare, pentru ca femeile sa fie constiente de riscul la care se supun in cazul in care raman insarcinate fara sa isi doreasca acest lucru.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!