Exista cateva posibile semne de sarcina, unele probabile altele sigure.
Exista trei tipuri principale de teste de sarcina, nici unul dintre acestea neimplicand viata iepurilor, dar nici unul dintre ele nu este complet de incredere in momentul in care o femeie "simte" ca este insarcianta.
Un test de sarcina este acum mult mai precis decat inainte si este si mult mai simplu de folosit. Acest test, asemenea testului de urina, detecteaza sarcina pe baza prezentei hormonilor in urina. Precizia lui este restransa la circa 14 zile dupa concepere, iar rezultatul apare in doar 5 minute. Daca este facut corect acest test are o precizie de 100% , avand avantajul ca poate fi facut acasa si ca rezultatele apar imediat. Daca testul este pozitiv nu amanati consultarea unui medic. Supravegherea medicala este esentiala pentru dezvoltarea fatului.
Daca testul este negativ, o consultatie este oricum recomandata pentru a afla motivul intarzierii ciclului menstrual.
Testele de urina intreprinse in laborator sau cabinetul medicului pot detecta aceeasi hormoni intr-o perioada de 7 pana la 10 zile dupa concepere. Testul este intreprins de catre un personal calificat, ceea ce garanteaza o mai mare sansa de a fi intreprins corect. Daca doriti un astfel de test, faceti-va o programare si interesati-va asupra eventualelor instructiuni. Rezultatele testului din cabinet apar in cateva minute, in timp ce testul din laborator poate dura mai mult. Ele sunt mai putin scumpe decat testele de sange, dar ofera mai putine informatii.
Testul de sange poate detecta sarcina cu o precizie de aproape 100 % la o saptamana dupa concepere. Ajuta la datarea sarcinii, masurand exact cantitatea de hormoni din sange.
Indiferent de testul pentru care va decideti, el ar trebui urmat de o consultatie medicala. Daca prezentati unele simptome timpurii si simtiti ca sunteti insarcinata (indiferent daca a fost facut un test sau nu), actionati ca si cum ati fi, luandu-va toate masurile de siguranta, pana cand veti fi consultata de un doctor. Daca testele continua sa fie negative, simptomele pot avea alte cauze - boala sau sarcina extrauterina.
Posibile semne ale sarcinii
- Lipsa menstruatiei este de obicei un semn, dar ea se poate datora si oboselii, stresului, temerii fata de sarcina, dezechilibrului hormonal, ingrasarii sau slabirii excesive, renuntarea la anticonceptionale sau la alaptare.
- Urinarea frecventa incepe de obicei dupa 6 - 8 saptamani dupa concepre, dar poate fi cauzata de infectarea traiectului urinar, tensiune sau diabet.
- Sensibilitatea crescuta a sanilor, umflarea lor, ca si mancarimile pot sa apara la numai cateva zile dupa concepere. Oricum toate acestea se pot datora anticonceptionalelor sau menstruatiei.
- Modificarea culorii tesutului vaginului si al colului uterin apare in primul trimestru, dar se pot datora si menstruatiei.
- Inchiderea la culoare a zonei din jurul mamelonului si aparitia unor mici protuberante in jurul acestuia apar in primul trimestru, dar pot fi si rezultatul unui dezechilibru hormonal sau al unei sarcini anterioare.
- In primul trimestru apar si niste dungi de culoare albastra si roz sub pielea sanilor si a abdomenului, care pot avea totusi drept cauza dezechilibrul hormonal sau o sarcina anterioara.
- Pofta excesiva de diferite alimente apare in primul trimestru. Se poate datora, totusi, unei diete necorespunzatoare, stresului sau menstruatiei.
- Inchiderea la culoare a liniei dintre ombilic si pubis apare in cea de-a patra sau a cincea luna, dar poate pot avea totusi drept cauza dezechilibrul hormonal sau o sarcina anterioara.
Semne de sarcina cu probabilitate ridicata
- Uterul si colul se inmoaie dupa 2 pana la 8 saptamani de la concepere, dar cauza poate fi totusi intarzierea menstruatiei.
- Contractiile intermitente, nedureroase apar devreme si cresc in frecventa pe masura ce sarcina avanseaza, dar poate fi vorba doar de contractii ale intestienlor.
- Fatul incepe sa se miste dupa 16 - 22 de saptamani de sarcina, dar senzatia poate fi determinata de concentrari de gaze in stomac sau de contractii ale intestinelor.
Semne sigure de sarcina
- Vizualizarea embrionului poate fi facuta cu ajutorul ultrasunetelor la 4 - 6 saptamani dupa concepere.
- Miscarile fatului pot fi resimtite dupa 16 saptamani.
- Inima fatului incepe sa bata la 10 - 20 de saptamani dupa concepere
- Uterul si abdomenul se maresc la 8 - 12 saptmani dupa concepere. Cauza poate fi totusi si o tumoare sau un fibroin.
- Resimtirea gretei dimineata incepe intre 2 si 8 saptamani dupa concepere, dar se poate datora tensiunii, intoxicatiei alimentare sau unei boli.