Sterilizarea feminina este o forma permanenta de contraceptie. Denumita si legarea trompelor, ligaturarea sau blocarea trompelor uterine, metoda impiedica spermatozoidul sa ajunga la ovul, sa-l fecundeze si in consecinta face imposibila o sarcina.
Sterilizarea feminina are o eficacitate de peste 99% , iar statistic doar una din 200 de femei pot ramane insarcinate dupa sterilizare.
Teoretic operatia poate fi reversibila, dar rata de succes este mica.
Sterilizarea este solutia pe care o aleg femeile care nu-si mai doresc copii, sau pentru cele care nu-si doresc deloc copii. Sterlizarea este o decizie importanta, care trebuie cantarita cu atentie. Femeia care ia o astfel de decizie trebuie sa se informeze si sa stea de vorba cu persoane specializate (medic, psiholog).
Este important de retinut ca desi sterilizarea protejeaza pacienta de o sarcina nedorita, nu o protejeaza de bolile cu transmitere sexuala. De aceea este necesara folosirea metodelor contraceptive de tip bariera, cum ar fi prezervativele, daca pacienta nu este sigura de sanatatea sexuala a partenerului.
Medicii recomanda sterilizarea doar in cazul femeilor peste 30 de ani si care au deja copii.
Alte avantaje ale sterilizarii:
- rareori apar consecinte pe termen lung asupra sanatatii
- nu afecteaza apetitul sexual
- nu afecteaza actul sexual, asa cum o pot face alte metode contraceptive
- nu afecteaza nivelele hormonale sau menstruatia.
Dezavantajele sterlizarii
- operatia este complicata
- este posibil, dar foarte rar, ca trompele sa se reuneasca si femeia sa devina din nou fertila
- daca apare o sarcina aceasta este o sarcina extrauterina;
- este un proces practic ireversibil.
Articole relationate
Nume cu semnificație: De ce să alegi Ștefan pentru copilul tău? Bonus - Derivate ale numelui Ștefan
Alegerea unui nume pentru copil este una dintre cele mai frumoase, dar și provocatoare decizii pe care le iau părinții. Numele nu doar că ne reprezintă, dar poartă cu...
Furia laptelui: 5 remedii naturiste pentru ameliorarea simptomelor
Furia laptelui, cunoscută și sub denumirea de angorjarea sânilor, este o problemă frecventă întâlnită la mamele care alăptează. Aceasta apare atunci când sânii...
Infertilitatea secundară: Provocările de a concepe după un prim copil
Infertilitatea secundară este o problemă care afectează multe cupluri, dar care este adesea mai puțin discutată decât infertilitatea primară. Aceasta se referă la...
Comentarii facebook
Comentarii
mi s-a facut sterilizare prin legarea trompelor ,in urma cu 1 an si4 luni.as putea sa raman insarcinata?am unele simptome ale sarcinii.
AKAIK yov'ue got the answer in one!
Trimite un comentariu