Sterlizarea masculina sau vasectomia este o interventie medicala simpla in cazul barbatilor care ii face pe acestia incapabili sa mai aiba descendenti. Interventia nu inseamna afectarea sistemului endocrin sau reproducator masculin cu singura diferenta ca sperma nu mai contie spermatozoizi. Interventia este ireversibila, dar cu toate acestea sunt dese situatiile, mai ales in Occident cand barbatii recurg la aceasta solutie.
Deoarece vasectomia este un procedeu ireversibil, trebuie cantarite cu mare atentie toate avantajele dar si dezavantajele acestei interventii si toate implicatiile ce decurg din aceasta.
Cei mai multi barbati care decid sa isi practice vasectomie sunt in general casatoriti de mai mult de 10 ani si aleg aceasta varianta de comun acord cu partenera (sotia) ca forma de contraceptie.
Vasectomia este optima cand cuplul decide ca are deja numarul de copii doriti, sau cand nu doreste copii si cand vrea sa renunte, din difereite motive la orice alte mijloace de contraceptie. Vasectomia nu este recomandata daca barbatul oscileaza in decizia de a mai avea sau nu copii (oricum persoanelor care iau o astfel de decizie le este recomandat dialogul cu un psiholog), celor care au mai putin de 35 de ani, sau barbatilor necasatoriti.
Vasectomia este o interventie ireversibila si nu trebuie considerata ca fiind o solutie anticonceptionala in sine, in conditiile in care exista o multime de alte alternative care pot preveni aparitia unei sarcini. (Afla mai multe despre sterlizarea feminina aici)
Intreruperea sarcinii sau avortul provocat este situatia in care sarcina este intrerupta prin interventia medicului pe care medicamentoasa sau chirurgicala. Cele mai frecvente motive pentru care femeile aleg avortul sunt: contraceptie nereusita – mai mult de jumatate din femeile care au facut avort foloseau o metoda contraceptiva in perioada in care au ramas gravide sau imposibilitatea de a intretine un copil. De cele mai multe ori decizia intreruperii sarcinii este luata pentru a intrerupe o sarcina nedorita.
Intreruperea sarcinii sepoate face prin folosirea medicatiei pentru intreruperea unei sarcini si este solutia optima daca se realizeaza in primele 9 saptamani de sarcina. Peste acesta varsta gestationala se poate face avortul chirurgical.
Avortul medicamentos si avortul chirurgical nu afecteaza capacitatea femeii de a ramane din nou insarcinata, iar o noua sarcina este posibila inca din primele saptamani dupa avort. Se recomanda evitarea contactului sexual pana in momentul in care organismul este complet vindecat, cel putin 1-3 saptamani.