Femeile care rămân însărcinate după vârsta de 35 de ani sunt adesea numite femei care au o vârstă maternă avansată. Dacă nu ai mai auzit de acest termen medical până acum, probabil ai auzit că așteptarea prea mare pentru a avea un copil este destul de riscantă.
De ce așteaptă femeile până la vârsta de 30 sau 40 de ani să-și întemeieze o familie? Nu este un singur răspuns la această întrebare, deoarece există o mulțime de motive pentru care acum maternitatea are loc într-o etapă ulterioară a vieții. Este nevoie de timp pentru a construi o carieră, pentru a face o casă, pentru a găsi o relație sănătoasă și pentru a-ți asigura un statut financiar stabil. Aceste valori sunt importante pentru femeile care vor să-și întemeieze o familie.
► Citește și: Cum să găsești cele mai fertile zile și 5 semne că ai probleme cu ovulația
Sarcina de peste 35 de ani a fost întotdeauna considerată periculoasă și riscantă.
Știința spune că un copil poate fi perfect sănătos dacă femeia care naște are mai mult de 35 de ani și ar trebui să fie un motiv de descurajare pentru aceasta.
Față de câteva decenii în urmă, au avut loc schimbări destul de mari. Ratele de natalitate pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 35 și 39 de ani au crescut începând cu anii '70. În mod obișnuit, femeile de 30 și 40 de ani sunt în general suficient de sănătoase pentru a concepe, iar Centrul Național pentru Statistică în Sănătate spune că acesta este cel mai mare grup de femei care devin mame.
Chiar și în mass-media, vedem din ce în ce mai multe femei anunță sarcini după vârsta de 35 de ani. Carrie Underwood a anunțat recent o sarcină la 35 de ani, Halle Berry a avut primul ei copil la 41 de ani, iar al doilea la 47 de ani. Ducesa de Sussex, Meghan Markle, și-a anunțat prima sarcină la vârsta de 37 de ani.
► Citește și: E vreodată prea târziu să ai copii?
Din punct de vedere medical, nu mai este neobișnuit ca femeile să aștepte puțin mai mult să își întemeieze o familie.
Există numeroase studii în curs pe această temă, un studiu particular din New England Cenenarian a constatat că a avea un copil mai târziu în viață te poate ajuta de fapt să trăiești mai mult. O altă lucrare de cercetare numită Feeling Old vs. Being Old a descoperit că a avea un copil când ești mai matură te poate ajuta să trăiești o viață mai fericită și fără griji.
► Citește și: Încetaţi să mă mai întrebaţi când îmi va creşte burta! Doare oricum
Creșterea unui bebeluș face, de asemenea, minuni pentru creierul adult. Un studiu în Jurnalul Societății Americane de Geriatrie împărtășește modul în care creșterea copilului te ajută foarte mult pe tine ca om. A fost demonstrat că îmbunătățește propria memorie, raționamentul mental și abilitățile de rezolvare a problemelor.
► Citește și: Sarcina după 40 de ani. Care sunt riscurile? Dar avantajele?
Deci, dacă te apropii de 35 sau 40 de ani și nu ți-ai întemeiat încă o familie... nu te stresa! Poți avea o sarcină sănătoasă în această perioadă de „vârstă maternă avansată”.
Păstrează-ți corpul sănătos și concentrează-te pe construirea vieții pe care ți-o dorești. Poți avea un copil și după 35 de ani.