Sari la conținut

Stresul si fertilitatea

Exista o incompatibilitate totala intre stres si fertilitate. Fiziologic vorbind, hormonii descarcati in organism in conditii de stres functioneaza ca un aniconceptional natural. Dar implicatiile si efectele stresului fata de fertilitate, atat cea feminina, cat si cea masculina sunt mult mai complexe.

Intr-un studiu, 23 dintre subiectii care au fost expusi unor situatii stresante, ceea ce le-a marit de sase ori riscul de a dezvolta un episod depresiv. Se considera ca o perioada depresiva este forma maxima de stres, nu atat prin intensitate, cat prin durata. Au fost apoi analizati nivelul hormonilor de stres si ai celor care sustin fertilitate.

Concluziile au confirmat ca stresul are implicatii de ordin sexual si ca poate genera disfunctii sexuale si de reproducere, la ambele sexe.

Stresul poate produce diminuarea dorintelor sexuale si la imposibilitatea de a ajunge la orgasm, la femei si poate cauza impotenta temporara si pierderea libidoului la barbati.

Pentru toate acestea sunt responsabili hormonii de stres care determina vasoconstrictie. Cunosti senzatia de "maini reci" atunci cand treci prinr-un moment tensionat. Exact acelasi fenomen se intampla cu toate vasele de sange, inclusiv cu cele din musculatura si cu cele care iriga organele sexulale interne si externe si ale femeii si ale barbatului.

In plus stresul actioneaza direct asupta unei structuri cerebrale numita hipothalamus, si care controleaza toate activitatile instinctuale, dar si sistemul reproducator.

Concluzia este clara: intre stres si fertilitate este o incompatibilitate totala.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!