Sari la conținut

Studiu: Legătura dintre anticoncepționale și depresie

Potrivit unui studiu recent realizat de oamenii de știință din Danemarca există o legătură între utilizarea anticoncepționalelor și apariția depresiei. Ce diferențe există între formele de contraceptive hormonale?

Cercetătorii danezi au realizat un studiu care oferă informații noi cu privire la utilizarea pilulelor anticoncepţionale şi riscurile acestora. Potrivit health.harvard.edu, printre toţi utilizatorii de pilule anticoncepţionale din studiu a existat un risc crescut de 40% pentru dezvoltarea depresiei după şase luni, comparativ cu femeile care nu au folosit anticoncepţionale, afirmă cercetătorii. Vârsta medie a utilizatorilor de anticoncepţionale din cadrul studiului a fost de 24 de ani.

De asemenea, în ceea ce priveşte formele non-orale de anticoncepţionale, cele care au folosit plasturele transdermic au avut un risc crescut de două ori mai mare faţă de cele care folosesc pastile şi cele care au folosit inelul vaginal a avut un risc de 1,5 ori mai mare.
Totodată, cercetătorii au remarcat în studiul lor faptul că diferenţa în ratele de risc din rândul femeilor care au luat forme non-orale şi orale de anticoncepţionale ar putea avea loc mai degrabă din cauza unei diferenţe de doză decât a modului de administrare în sine.

►Citește și Pilulele contraceptive pot afecta memoria

Prin urmare, conform studiului, 23% dintre femeile care iau anticoncepționale combinate sunt susceptibile de a necesita tratament antidepresiv. Cifra urcă la 34% în cazul femeilor care iau anticoncepționale progestative. Femeile care utilizează implanturi sau plasturi contraceptivi sunt și ele afectate. Cel mai mare risc de depresie îl prezintă adolescentele, deoarece pubertatea augmentează efectul depresiv.

În concluzie, ar trebui oprită prescrierea anticoncepţionalelor? Cu siguranță, nu. Însă medicii specialişti recomandă consultul medical (planning-ul familial) înainte de administrarea anticoncepţionalelor. Este important ca acestea să fie individualizate pe fiecare tip de persoană în parte şi pe afecţiunile lor.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!