Sari la conținut

Televizorul strica calitatea spermei

Barbatii care petrec peste 20 de ore pe saptamana in fata televizorului au o calitate a spermei inferioara aceleia a barbatilor care se uita mai putin timp la programele prezentate pe micile ecrane. Efecte similare si o deteriorarea a calitatii spermei s-a constattat si in cazul barbatilor care stau foarte mult in fata calculatorului sau la volan.

Cercetatorii americani de la Harvard School of Public Health din Boston au analizat esatioane de sperma recoltate de la 189 de barbati tineri (18-22 ani), carora le-au adresat cateva intrebari precise despre stilurile lor de viata (exercitii fizice, alimentatie, televiziune. stat in fata calculatorului).

Aproape totul despre spermatozoizi
 
Concluziile au fost clare. Barbatii care petreceau mai mult de 20 de ore pe saptamana in fata televizorului sau al calculatorului prezentau o concentratie a spermatozoizilor cu 44% mai mica decat aceea a barbatilor care petreceau mai putin timp in fata micului ecran sau pe scaun in fata calculatorului.
 


Explicatia acestui fenoment sta in aceea ca un factor important in mentinerea unei buna calitati a spermei este reprezentata de exercitiile fizice practicate de barbati. Autorii acestui studiu, publicat marti in British Journal of Sports Medicine, o revista publicata de grupul British Medical Journal (BMJ), sustin ca barbatii care fac mai mult de 15 ore de sport pe saptamana prezinta o concentratie a spermatozoizilor cu 73% mai mare decat aceea a barbatilor care fac mai putin de cinci ore de sport pe saptamana.

Vrei copii? Nu-l lasa cu laptopul in poala!

Totusi, in toate cazurile analizate, concentratiile de spermatozoizi au fost suficient de mari pentru a permite conceperea unui copil, au precizat savantii americani, dar studiul probeaza ca, in utimele decenii, ca urmare a unor schimbari radicale a stilului de viata, calitatea spermei urmeza o curba descendenta in tarile dezvoltate, insa motivele din spatele acestei situatii nu sunt cunoscute cu certitudine.

Fertilitatea masculina

Studiul vine sa dovedeasca ca o parte din problema - care poate sa devina cu adevarat serioasa daca evolutia se mentine si se accentueaza -  sta in stilul de viata sedentar si absenta exercitiilor fizice si ca acestea sunt partial responsabile de acest declin.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!